Buitenland

Negentien landen op ‘slavenlijst’ VS

Ten minste negentien landen ondernemen weinig of niets tegen de moderne slavenhandel volgens een jaarlijks rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Van onze correspondent
6 June 2002 11:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Van de Europese landen behoort Griekenland tot ”categorie drie” waarin de grofste schenders van de internationale afspraken over beëindiging van slavenhandel werden geklasseerd.

Roemenië, Israël en Zuid-Korea hebben hun inspanningen versterkt om de slavenhandel te bestrijden volgens het rapport. Dat noemt verder een aantal Amerikaanse bondgenoten zoals Afghanistan, Rusland, Saudi-Arabië en Turkije als landen die op dit gebied ernstig in gebreke blijven. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei woensdag bij de presentatie van het rapport dat de VS vastbesloten zijn iets te doen „tegen deze aanval op de waardigheid van duizenden mannen, vrouwen en kinderen.”

Volgens het rapport worden jaarlijks tussen de 700.000 en 4 miljoen mensen door dwang of kidnapping tot verschillende vormen van slavenarbeid gedwongen. Veel vrouwen en kinderen komen terecht in de pornografische sector en de prostitutie. Verder worden mensen geronseld voor onderbetaald werk voor de fabricage van producten die voor lucratieve prijzen op de wereldmarkt worden verkocht. Er zijn ook mensen die bij particulieren belanden, waar zij als huisslaven worden gebruikt. Omdat deze mensen een land vaak illegaal binnenkomen en niet over papieren beschikken, durven zij zich vaak niet te melden bij de lokale autoriteiten.

De Republikeinse afgevaardigde Christopher Smith kritiseerde het feit dat Powells rapport landen als India, Thailand en Vietnam niet heeft geklasseerd in de derde categorie, omdat Washington probeert de betrekkingen met deze landen te verbeteren. „Het is bekend dat hoge functionarissen in deze landen vaak zelf betrokken zijn bij de winstgevende mensenhandel en het is onvergefelijk dat Washington dat om politiek opportunistische redenen door de vingers ziet”, aldus Smith. Categorie-drie-landen kunnen vanaf volgend jaar sancties verwachten. Zij hoeven dan van de VS geen financiële hulp meer te verwachten en Washington zal zich dan verzetten tegen leningen aan deze landen door internationale instituten zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer