Buitenland

‘Jamaica’ lijkt van de baan in Duitsland

BERLIJN - Er komt hoogstwaarschijnlijk geen coalitie van CDU/CSU, FDP en de Groenen in Duitsland. Een eerste oriënterend gesprek tussen leiders van de christen-democraten met de milieupartij was zonder resultaat.

Buitenlandredactie
23 September 2005 21:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:59

Volgens CSU-voorman Edmund Stoiber zijn de meningsverschillen tussen de partijen op dit moment te groot om verdere besprekingen te houden over de vorming van de zogenoemde Jamaica-coalitie.CDU-leider Angela Merkel zei vrijdag, na samen met Stoiber te hebben gesproken met de top van de Groenen, dat de deur naar een verbond tussen die partij, haar christen-democraten en de liberalen van de FDP nog niet helemaal gesloten is.

Als de onderhandelingen over de vorming van een ”grote coalitie” met de SPD mislukken, is de CDU/CSU altijd bereid nog eens met de Groenen om de tafel te gaan zitten, aldus Merkel. „Er is niets definitief, maar er is ook verder niets meer afgesproken”, zei zij.

De Jamaica-coalitie is genoemd naar de kleuren van de verschillende partijen zoals die voorkomen in de vlag van het Caraïbische eiland. Deze regeringssamenstelling is de enige optie voor CDU/CSU om een coalitie met de SPD van bondskanselier Schröder te voorkomen. De liberale FDP sloot eerder al uit de huidige regering van SDP en De Groenen, die bij de verkiezingen op zondag haar meerderheid verloor, opnieuw aan een meerderheid te helpen.

De christen-democraten en de Groenen waren al voor hun onderhandelingen erg sceptisch over de uitkomst. De standpunten van de partijen liggen mijlenver uit elkaar. Zo zijn de Groenen fel voorstander voor het toetreden van Turkije tot de Europese Unie, terwijl de CDU/CSU gruwt van dat idee.

Merkel en Stoiber hadden donderdag overleg met Schröder en SPD-voorzitter Franz Muntefering. De gesprekken zouden inhoudelijk constructief zijn verlopen en woensdag volgt een tweede ontmoeting. Het grote probleem is dat zowel Merkel als Schröder aanspraak maakt op het kanselierschap.

Uit een peiling die in opdracht van de tv-zender ZDF is uitgevoerd, bleek gisteren dat een meerderheid van de Duitsers, 45 procent, de voorkeur geeft aan een samenwerking tussen SPD en CDU/CSU. De minste steun is er voor een voortzetting van de coalitie tussen SPD en De Groenen, aangevuld met de Linkspartij, de vijfde partij die in de Bondsdag komt.

Zowel de radicale Linkspartij, een verbond van teleurgestelde SPD’ers en ex-communistische PDS’ers, als de SPD heeft samenwerking al uitgesloten. Dit vanwege de inhoudelijke tegenstellingen en omdat Schröder en Linkspartij-voorman Oskar Lafontaine niet samen door één deur kunnen.

Lafontaine en een andere partijprominent, Gregor Gysi, werden vrijdag met overweldigende meerderheid gekozen tot partijvoorzitters van de Linkspartei. Het duo speelde een belangrijke rol in de campagne. Overigens blijken zeven van de 54 leden die voor de partij in het parlement komen in het vroegere Oost-Duitsland als informant voor de geheime dienst te hebben gewerkt. Dat meldden Duitse media vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer