Israël vreest vervolging oorlogsmisdaden
Het Israëlische ministerie van Justitie gaat geld opzij leggen voor juridische bijstand aan legerofficieren die in het buitenland wegens oorlogsmisdaden worden vervolgd.
Het Israëlische dagblad Haaretz meldde dit maandag en noemde een bedrag van 800.000 euro.
Minister van Justitie Livni heeft een wetsontwerp klaar en een speciaal team samengesteld om zich op het probleem te storten. Israël houdt sinds 1967 voornamelijk Palestijns en Syrisch land bezet en schendt daar volgens waarnemers vrijwel voortdurend het oorlogsrecht, zoals vervat in de Conventies van Genève.
Dat recht schrijft bijvoorbeeld voor dat de bevolking van bezet gebied en haar eigendommen worden beschermd door de bezetter. Dat is in de door Israël bezette gebieden eerder uitzondering dan regel.
Een Israëlische generaal die ruim een week geleden een bezoek aan Londen wilde brengen, verkoos uiteindelijk niet uit het vliegtuig te stappen en terug te vliegen. De Israëlische ambassade in de Britse hoofdstad waarschuwde hem in het toestel tegen aanklachten in Engeland.
De generaal, Doron Almog, was van 2000 tot 2003 de bevelhebber van de bezettingsmacht in de Gazastrook. Vorige week gaf Israël de bezetting van de dichtbevolkte strook op. Almog wordt door de klagers in Londen onder meer beschuldigd van opzettelijke verwoesting van eigendommen en van de moord op een Palestijnse activist van de beweging Hamas, Salah Shehada, met behulp van gevechtsvliegtuigen in 2002. Daarbij werden ook twee van diens medewerkers gedood evenals twaalf burgers die niets met Shehada te maken hadden. Een dergelijke moordaanslag is een ernstige schending van de Conventies van Genève die de bescherming van burgers verlangen en buitenproportioneel geweld verbieden.
De stille terugreis van Almog heeft in Israël alarmbellen doen afgaan. De autoriteiten vrezen meer aanklachten over de Gazastrook, vooral over moordaanslagen op Palestijnse activisten met behulp van gevechtshelikopters, scherpschutters of Israëlische doodseskaders. Maar ook de verwoesting van Palestijnse eigendommen en de collectieve bestraffing van de bevolking is strijdig met het internationaal recht, net zoals de kolonisatie van bezet land. Die werd in de Gazastrook pas deze maand beëindigd.
Een voormalige Israëlische topofficier, Moshe Yaalon, heeft een reis naar Londen afgezegd uit vrees voor aanklachten. De Israëlische regering heeft de huidige chef–van–staven, generaal Dan Halutz, na Almogs mislukte bezoek gewaarschuwd het Verenigd Koninkrijk te mijden.
Maar ook de Israëlische premier zelf mijdt naar verluidt Londen uit vrees voor arrestatie. In 2002 werd hij bij de Belgische justitie aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid in Libanon in 1982. Het Belgische parlement ontdeed zich later van deze diplomatiek lastige zaak door vast te leggen dat het beginsel dat deze ernstige misdaden wereldwijd kunnen worden berecht, praktisch alleen geldt wanneer er Belgen met de misdaad zijn gemoeid.