Binnenland

„Onderzoek naar misstanden Justitie”

De Tweede Kamer wil dat minister Donner van Justitie laat onderzoeken of er meer mis is in de justitiële keten. Alle fracties vinden dat de fouten die zijn gemaakt in de zaak rond de moord op Nienke Kleiss niet afgedaan kunnen worden als een incident.

ANP
15 September 2005 18:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:57
DEN HAAG - Minister Donner van Justitie tijdens het spoeddebat over de Schiedamse Parkmoord, donderdag in de Tweede Kamer. Foto ANP
DEN HAAG - Minister Donner van Justitie tijdens het spoeddebat over de Schiedamse Parkmoord, donderdag in de Tweede Kamer. Foto ANP

Kamerleden zeggen te veel signalen over fouten te krijgen vanuit de politie, de advocatuur en van deskundigen.

Dat bleek donderdag tijdens het eerste deel van het spoeddebat over de moord in juni 2000 op het 10-jarige meisje Nienke Kleiss in een Schiedams park. In deze zaak belandde Kees B. voor vier jaar in de cel terwijl hij niet de dader was. Dat kon gebeuren doordat cruciaal DNA-materiaal en bestaande twijfels over zijn schuld niet bij de rechters terechtkwamen. Dat was een taak van de aanklagers bij de rechtbank en later bij het gerechtshof. Ook de politie maakte grove fouten, onder meer bij het verhoor van Maikel, het andere slachtoffertje.

De fracties willen donderdagavond van Donner meer opheldering en uitleg hoe het kan dat zoveel professionele mensen zoveel ernstige fouten kunnen maken. „Beroepsfouten, die op een aantal punten verwijtbaar zijn", zei VVD-kamerlid Weekers.

De fracties willen ook weten wat voor gevolgen de affaire heeft voor de medewerkers van het openbaar ministerie, de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De LPF, Groep Wilders en de Groep Nawijn drongen aan op het ontslag van deze betrokkenen.

Vlak voor het spoeddebat heeft Donner nog conceptverslagen van twee gesprekken van begin 2002 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het ging om cruciale besprekingen tussen medewerkers van het NFI en het OM. Uit de stukken zou blijken dat politie en Justitie in een bepaalde richting hebben gestuurd.

SP-kamerlid De Wit en Weekers van de VVD toonden zich geschokt over de inhoud. Volgens hen en advocaat Spong van ex-verdachte B. staat erin dat de rapportage zodanig moest worden opgemaakt dat voorkomen moest worden dat de verdediging daarmee voordeel zou kunnen behalen. „Dat riekt naar manipulatie", zei Weekers.

De vertrouwensvraag is in de eerste termijn niet gesteld aan de minister. Wel vragen de linkse fracties zich af of Donner in staat is het ernstig geschonden vertrouwen in het rechtsstelsel te herstellen. De bewindsman kreeg van de hele Tweede Kamer de hardste kritiek in verband met zijn optreden en reacties toen de affaire vorige week naar buiten kwam. Hij erkende in eerste instantie de fouten niet, maar het rapport bewees een week later het tegenovergestelde.

Ook de manier waarop hij later de media de schuld gaf, viel bij de fracties in slechte aarde. Volgens D66-kamerlid Van der Laan wekte de minister de indruk dat de beeldvorming belangrijker is voor Justitie dan het uitzoeken van mogelijke misstanden.

Alle partijen zijn blij dat het OM zelf een evaluatie–onderzoek heeft laten uitvoeren. Ze waarderen de grondigheid ervan. Ze steunen ook de maatregelen die Donner voorstelt om de waarheidsvinding in de opsporings– en vervolgingsfase te verbeteren. De Kamer vindt het echter opmerkelijk dat Donner wel structurele wijzigingen wil doorvoeren, maar dat hij tegelijk de Schiedamse parkmoord afdoet als een incident.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer