Louisiana vreest vloedgolf van fraude na Katrina
De politie in de Amerikaanse staat Louisiana vreest een vloedgolf van fraudegevallen in de nasleep van de orkaan Katrina. Dat heeft een woordvoerder van de speciale eenheid verzekeringsfraude van de politie van Louisiana gezegd tegen de regionale televisiezender WAFB.
„We verwachten dat de fraude enorm zal zijn, gezien de gigantische geldstroom naar het rampgebied", aldus de zegsman. De fraude zal volgens hem vele vormen aannemen. Zo zullen sommige huiseigenaren proberen meer te krijgen, zelfs als dat betekent dat ze zelf extra schade moeten toebrengen aan hun bezittingen. Er zijn duizenden ondergelopen auto’s. Veel daarvan worden nu al weggesleept en aan argeloze klanten verkocht. De speciale eenheid probeert daarom die auto’s te registreren, zodat ze niet kunnen worden doorverkocht.
De burgemeester van het zwaar getroffen New Orleans zei dat zijn stad blut is en er geen geld meer is om het personeel te betalen. „De stad is bankroet. We hebben de laatste loonbetaling gedaan met de laatste contanten die we hadden", aldus Ray Nagin.
De stad onderhandelt met banken en andere geldschieters om in ieder geval de salarissen tot het eind van het jaar te kunnen betalen. „Technisch gesproken zitten we zonder geld, maar we zullen het personeel hoe dan ook tot het eind van het jaar betalen". De inkomstenstroom van de stad is opgedroogd, doordat de inwoners en bedrijven over het hele land zijn uitgewaaierd nadat de verwoestende orkaan Katrina was overgetrokken.
De Amerikaanse Senaat besloot woensdag geen onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de reactie van de federale overheid op de ramp. De Democratische senator Hillary Clinton had hierom gevraagd. Clinton zei te blijven ijveren voor een „Katrina Commissie".
De openbaar aanklager in Louisiana heeft de eigenaars van een verpleeghuis aangeklaagd, waar enkele dagen na de orkaan de lichamen van 34 patiënten werden gevonden. Ze zijn aangeklaagd wegens dood door schuld. Volgens justitie hadden de eigenaars, het echtpaar Mable en Salvador Mangano, de patïenten moeten evacueren op het moment dat water de stad in begon te stromen. In plaats daarvan hebben zij een aanbod van het districtsbestuur van St. Bernard om bussen te sturen, afgeslagen. De Mangano’s hebben zich inmiddels gemeld bij de autoriteiten.
Volgens hun advocaat heeft het echtpaar nooit de oproep gekregen voor de verplichte evacuatie. Het echtpaar zou er bovendien van overtuigd zijn geweest dat als de patiënten te vroeg werden verplaatst, veel ouderen dat niet zouden overleven.
Woensdag werden, zestien dagen na de orkaan, nog steeds overlevenden gevonden. Reddingswerkers vonden een 74–jarige man in zijn woning aan de Amerikaanse zuidkust. De uitgemergelde man lag op de bank. Ook zijn hond bleek nog in leven. Inmiddels is het totaal aantal doden opgelopen tot 650.
Intussen wordt de oostkust van de Verenigde Staten bedreigd door een nieuwe orkaan. De orkaan Ophelia stevent af op de kust van North Carolina en zal die naar verwachting woensdagavond (Nederlandse tijd) bereiken. Duizenden mensen op een eilandengroep voor de kust van de Amerikaanse staat hebben hun woningen inmiddels verlaten. Scholen, havens, veerdiensten en bruggen zijn gesloten.
Op de eilandengroep Outer Banks moeten 20.000 mensen verplicht worden geëvacueerd.
Ophelia vaart al dagenlang een grillige koers langs de Amerikaanse oostkust met windsnelheden rond de 120 kilometer per uur. De autoriteiten vrezen vooral de enorme hoeveelheid regen die Ophelia kan veroorzaken. Omdat de storm zich slechts langzaam voortbeweegt, kan op sommige plaatsen meer dan 25 centimeter water vallen. Ook wordt een stormvloed van 2,5 meter boven het normale zeeniveau verwacht.