Zeslandenoverleg in Peking hervat
In Peking is dinsdag het zeslandenoverleg over het nucleaire programma van Noord-Korea hervat. Functionarissen uit de betrokken landen -Noord-Korea, Zuid-Korea, China, Japan, Rusland en de Verenigde Staten- spraken elkaar vijf weken geleden voor het laatst.
Noord-Korea heeft opnieuw laten weten zijn recht op een nucleair programma voor vreedzame doeleinden niet op te geven. Begin augustus liepen de gesprekken vast, omdat Washington weigerde dat recht te erkennen. Besloten werd een adempauze van drie weken in te lassen. Daarna duurde het nog twee weken voor Noord-Korea bereid was weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.
Volgens Pyongyang valt met de Amerikanen niet te onderhandelen door hun ronduit vijandige en wantrouwende houding. Washington stelt dat Pyongyang bezig is kernbommen te maken. De VS vinden dat Noord-Korea een einde moet maken aan al zijn nucleaire activiteiten. In ruil daarvoor zeggen zij bereid te zijn tot veiligheidsgaranties en samenwerking op energiegebied. Noord-Korea zegt kernenergie nodig te hebben voor de elektriciteitsvoorziening van het land.
Een van de niet-Koreaanse onderhandelaars zei dinsdag dat in de afgelopen vijf weken weinig vooruitgang is geboekt. Wel zouden diverse gesprekken met Noord-Koreanen tot meer begrip voor het standpunt van Pyongyang hebben geleid.