Buitenland

Zwenking regering VS over milieu

„Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat menselijke activiteit verantwoordelijk is voor het broeikaseffect.” Aldus president Bush vorig jaar toen de VS besloten niet mee te doen aan de Kyoto-afspraken over vermindering van de uitstoot van CO 2 en andere gassen die verantwoordelijk gehouden worden voor de gestage stijging van de temperatuur op aarde.

Van onze correspondent
4 June 2002 11:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

„De zogeheten broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de stijging van de temperatuur op aarde zijn het gevolg van menselijke activiteit”, aldus het Amerikaanse Environmental Protection Agency (ministerie van Milieu) in een 268 pagina’s tellend rapport voor de Verenigde Naties dat maandag werd gepubliceerd. Een ommezwaai van 180 graden dus, maar dat betekent niet dat Washington nu ineens wel bereid is mee te doen aan de afspraken die enkele jaren geleden in het Japanse Kyoto werden gemaakt en die maandag formeel door alle EU-lidstaten als leidraad werden aanvaard.

Volgens Bush waren de Kyoto-afspraken „te duur” voor de Amerikaanse industrie. Dat wil zeggen: vooral voor die industrieën die fors hebben bijgedragen aan zijn verkiezingskas, namelijk de energiesector en de auto-industrie. Washington propageerde vorig jaar „vrijwillige verplichtingen” en het EPA blijft daarbij. Ook al voorspelt deze overheidsdienst nu dat de uitstoot van broeikasgassen tussen 2000 en 2020 in de VS -’s werelds grootste vervuiler- met 43 procent (!) zal toenemen.

„Het EPA-rapport veegt alles wat Bush tot nu toe over deze materie heeft beweerd van tafel”, aldus Philip Clapp, voorzitter van de milieufederatie National Environmental Trust. Volgens politieke waarnemers zijn de (tussentijdse) verkiezingen in november de reden voor de ommezwaai van de regering-Bush. Men kan de kiezers de komende maanden vertellen dat Washington de problemen wel degelijk ziet, maar dat men de voorkeur blijft geven aan vrijwillige afspraken ter beperking van de gevaarlijke uitstoot boven wettelijke dwang. Internationaal maakt het rapport de positie van de Republikeinse regering alleen maar zwakker, maar Bush heeft sinds zijn aantreden in januari vorig jaar wel duidelijk gemaakt dat hem dat weinig interesseert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer