Buitenland

Schröder blijft op Merkel inlopen

De SPD van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wint steeds meer terrein op de CDU van uitdaagster Angela Merkel.

Buitenlandsredactie
13 September 2005 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Met nog zes dagen te gaan tot de verkiezingen zondag krijgen de sociaal-democraten (SPD) de steun van 35 procent van de Duitse kiezers: dat is 1 procent meer dan begin vorige week, vlak na het televisiedebat tussen Schröder en Merkel. Dat blijkt uit een opinieonderzoek uitgevoerd door Forsa.

De steun voor de christen-democratische CDU van Merkel blijft met 42 procent stabiel. De liberale FDP, gewoonlijk een bondgenoot van de CDU, blijft op 6 procent staan en de huidige coalitiepartner van de SPD, de Groenen, op 7 procent. De aanhang van de nieuwe Linkse Partij kromp opnieuw, van 8 tot 7 procent van het electoraat.

Parlementaire journalisten gaan nog altijd uit van een kleine overwinning voor Merkels CDU/CSU, die dan samen met de liberale FDP gaat regeren. Anderen zien een ”grote coalitie” ontstaan, een regering van CDU/CSU en de SPD van Schröder, hoewel deze optie minder voor de hand ligt sinds beide partijleiders lieten weten niets met elkaar te maken te willen hebben.

Lange tijd leek Merkel met haar christen-democratisch blok af te stevenen op een glansrijke overwinning. De grootste regeringspartij SPD lag hopeloos achter in de peilingen. Iedereen ging ervan uit dat zwart-geel zou gaan regeren. De voortdurende economische misère en hoge werkloosheid in combinatie met een regering waarvan de partners soms ernstig op elkaar leken uitgekeken, maakten het Merkel eenvoudig.

Met het naderen van de verkiezingsdag verliest haar beoogde zwart-gele ploeg snel terrein. De leider van zusterpartij CSU, de Beierse minister-president Edmund Stoiber, beledigde het Oost-Duitse electoraat. Verder is het publieke optreden van Merkel wel minder stug geworden en heeft zij haar kleding en kapsel gemoderniseerd, maar echt geliefd is ze nog niet. Ten slotte verloor ze ook nog het televisiedebat met Schröder.

Een andere kwestie voor Merkel is haar keuze van professor Paul Kirchhof uit Heidelberg tot schaduwminister van Financiën. In eerste instantie was het een mooie coup, maar op dit moment levert de keuze haar veel hoofdpijn op. Kirchhof lanceerde een radicaal plan voor een drastische hervorming van het belastingsysteem. Aan de uitleg schortte het een en ander, waardoor het net leek alsof de hoogleraar de rijken een belastingvoordeel wil geven. De ideeënstroom van Kirchhof stelt een ander cruciaal punt van Merkel ter discussie. Kan de bevolking nog steeds op het woord van de CDU/CSU-lijsttrekker vertrouwen? Zal zij niet met allerlei nieuwe plannen komen waarover zij tijdens de campagne niets zegt? De sociaal-democraten spelen de kwestie-Kirchhof hard uit. Tijdens het rechtstreekse televisieduel tussen Schröder en Merkel hamerde de bondskanselier op de ongewisheid die volgt met de keuze van Kirchhof. Die heeft inmiddels laten weten geen plaats voor zichzelf te zien in een ”grote coalitie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer