Buitenland

Joesjtsjenko: Premier maakte vuile handen

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft zondag de door hem ontslagen premier Joelia Timosjenko ervan beschuldigd dat zij in een geschil over het staalconcern Nikopol Ferroalloy vuile handen heeft gemaakt door aanhangers van haar te bevoordelen en bedrijfsbelangen te dienen.

AP
12 September 2005 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

„Hoge functionarissen begonnen de gebeurtenissen te manipuleren en bedrijfsbelangen te dienen”, zei Joesjtsjenko. „Dat was de laatste druppel.” Joesjtsjenko stuurde de regering donderdag naar huis, waarmee een einde kwam aan het bondgenootschap tussen hem en Timosjenko, een bondgenootschap dat de Oranjerevolutie eerder dit jaar gestalte gaf. Ook een andere bondgenoot uit de dagen van de revolutie, Petro Porosjenko, moest het veld ruimen en werd ontslagen als hoofd van de invloedrijke veiligheids- en defensieraad.

De situatie rond Nikopol, een van de grootste fabrieken in ijzerlegeringen in Europa, belandde begin deze maand in een crisis nadat het Oekraïense hof van beroep de renationalisering van het concern had gelast. Omdat Nikopol in 2003 volgens het hof onrechtmatig was geprivatiseerd, moesten de aandelen worden teruggegeven aan de staat.

De regering-Timosjenko gaf toestemming voor een aandeelhoudersvergadering waarop een groep met minderheidsaandelen, Privat Bank, belangrijke managementposten in Nikopol in handen kreeg. Er klonken onmiddellijk beschuldigingen van belangenverstrengeling, omdat vooraanstaande directieleden van Privat Bank aanhangers van Timosjenko zijn.

Voormalig Nikopol-eigenaar Viktor Pintjsoek, zoon van voormalig president Leonid Koetsjma, beschuldigde de regering ervan zijn tegoeden te hebben overgenomen om ze aan de concurrentie over te dragen. Pintsjoek verzamelde zich met aanhangers bij de fabriekspoort en de oproerpolitie moest tussenbeide komen. Uiteindelijk kwam Joesjtsjenko tussenbeide. Hij prees de renationalisering, maar kritiseerde de regering omdat die zich had laten meeslepen in de strijd tussen twee lobbygroepen. Timosjenko ontkent dat haar iets te verwijten valt en heeft laten weten dat zij niets meer te maken wil hebben met de kring rond de president.

Joesjtjenko bekritiseerde zijn voormalige bondgenote ook omdat zij zeven maanden lang een te populistisch beleid zou hebben gevoerd. De nieuwe regering moet volgens hem pragmatischer opereren. „We verdronken in de beloften en in public relations”, zei Joesjtsjenko.

Inmiddels zocht Joesjtsjenko Joerij Jechanoerov, een weinig bekende technocraat, als nieuwe premier aan. Jechanoerov heeft beloofd bij de keuze van zijn ploeg professionaliteit boven partijbelangen te laten gelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer