Belgische bedrijven boos over compensatie olieprijzen
Diverse Belgische economische sectoren plannen acties tegen de maatregelen van de regering–Verhofstadt om huishoudens te compenseren voor de sterk gestegen olieprijzen. Zo zegt de Belgische Federatie van Brandstofhandelaren niet te zullen meewerken aan een verplichte gespreide betaling van de rekening voor stookolie, om burgers enigszins tegemoet te komen.
Daarnaast kondigde de organisatie van kleine transportondernemers UPTR zaterdag blokkade–acties aan, omdat de regering transporteurs geen verlaging van de dieselaccijns heeft toegezegd. De UPTR blokkeerde vijf jaar geleden bij een vergelijkbare actie al eens gedurende bijna een week het centrum van Brussel.
De maatregelen van de Belgische regering bevoordelen alleen burgers en niet de bedrijven. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageerde zaterdag ook al verontwaardigd op het uitblijven van fiscale compensatiemaatregelen voor het bedrijfsleven.
De regering–Balkenende kon vrijdag geen overeenstemming bereiken over compensatiemaatregelen. De paarse regering–Verhofstadt besloot vrijdag tot een tijdelijke afschaffing van de accijns van 17,35 procent op stookolie gedurende de tweede helft van dit jaar. Deze regeling geldt alleen voor huishoudens en niet voor bedrijven. Alle burgers kunnen verder een beroep doen op een nieuwe kredietregeling, waardoor zij gespreid de rekening kunnen betalen.
De Nederlandse minister Zalm van Financiën vindt lagere accijnzen geen goede oplossing voor de olieprijs. „Ook voor de Belgische maatregelen geldt dat het niet verstandig is om te doen", reageerde hij vanuit Manchester.
De Belgische regering zal ook de accijns op autobrandstoffen voorlopig niet laten meestijgen met de verhogingen van de olieprijs. Burgers die op gas stoken, krijgen begin volgend jaar een fiscaal douceurtje. Gezinnen met lage inkomens kunnen daarnaast ook nog eens aanspraak maken op een extra korting op de energierekening van 195 euro. De maatregelen blijven van kracht zolang de olieprijs niet daalt onder de 50 dollar per vat.
Naar verwachting kosten de maatregelen de Belgische staat 150 tot 200 miljoen euro. Daar staat tegenover dat door de met de olieprijs meestijgende accijns de regering dit jaar al 275 miljoen euro extra heeft ontvangen.