Buitenland

Brown ontheven van coördinatie

Het hoofd van de Amerikaanse rampendienst FEMA, Michael Brown, is ontheven van zijn verantwoordelijkheden als coördinator van alle Katrina-hulpoperaties. Dit werd vrijdag bekendgemaakt door Browns directe chef, minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff.

Van onze correspondent
9 September 2005 21:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Browns taak wordt overgenomen door admiraal Thad Allen van de kustwacht, die tot nu toe de hulpoperaties rond New Orleans coördineerde. Brown keert terug van zijn tijdelijke hoofdkwartier in Baton Rouge (Louisiana) naar Washington, waar men vrijdag benadrukte dat Brown niet was ontslagen. De FEMA (Federal Emergency Management Agency) kwam onder vuur te liggen na de trage, bureaucratische en inefficiënte coördinatie van de hulpoperaties nadat orkaan Katrina catastrofale verwoestingen had aangericht in Alabama, Mississippi en Louisiana.

De FEMA was een zelfstandig instituut, tot president Bush de rampendienst na de septemberaanslagen in 2001 onderbracht in het nieuwe ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Onder president Bill Clinton werden de verantwoordelijkheden van de FEMA versterkt en de financiën verruimd. Onder Clintons opvolger Bush werd er echter weer drastisch gesneden in de begroting van de FEMA. Bovendien benoemde de president politieke vrienden in de top die geen ervaring hadden in hulpverlening.

Michael Brown was manager van een organisatie die paardenshows organiseerde. Hij vertrok daar na spanningen. In zijn curriculum vitae meldt de FEMA dat hij als manager „rampervaring” heeft opgedaan in de stad Edmond (Oklahoma). In feite blijkt hij daar slechts stage gelopen te hebben bij het stadsbestuur. De FEMA meldt ook dat Brown een „succesvol hoogleraar” was aan de Universiteit van Oklahoma. De universiteit verklaarde tegenover het weekblad Time echter dat Brown gestudeerd heeft aan de universiteit, maar er nooit gedoceerd heeft.

In New Orleans is men intussen begonnen systematisch te zoeken naar lichamen. „Wij hebben tot nu toe minder lichamen gevonden dan wij verwachtten; dat is misschien hoopvol nieuws”, aldus Terry Ebbert, hoofd van de rampendienst van New Orleans. In de afgelopen dagen zei burgemeester Ray Nagin van New Orleans dat het dodental in de stad wel eens kon oplopen tot 10.000.

De rampendienst FEMA heeft de coördinatie van het bergen van lichamen in New Orleans overigens uitbesteed aan een particulier bedrijf. Deze beslissing heeft nogal wat verwondering gewekt. „Dit is een merkwaardige beslissing gezien het delicate karakter van dit werk en het feit dat de gegevens over deze operatie absoluut openbaar moeten zijn”, meent politiek analist John Donahue van het Brookings Research Instituut in Washington.

Er zijn nog steeds mensen die New Orleans niet willen verlaten. „Waarom de stad nu verlaten, nu alles weer droogvalt? Dat is niet logisch”, aldus Sheila Dalferes. Zij kreeg van de politie echter een kwartier om de noodzakelijkste benodigdheden te pakken. „Zij dreigden mijn man en mij geboeid weg te voeren als wij weigerden. Nou ja, zo wil je ook niet vertrekken”, aldus Dalferes, die uiteindelijk bezweek voor de druk van de politie en samen met haar man hun huis verliet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer