Chinees beboet om ‘tijgervlees’
De Chinese autoriteiten hebben de eigenaar van een restaurant in het noordoosten van China beboet omdat hij tijgervlees op de kaart had staan waar een luchtje aanzat. Het vlees bleek namelijk niet van tijgers, maar van ezels, gemarineerd in tijgerurine, aldus een bericht in de krant China Daily.
De Chinese politie viel het naast een tijgerreservaat gelegen restaurant Hufulou bij de stad Hailin in eerste instantie binnen omdat er tijgervlees op het menu stond, wat illegaal is. Op de kaart stond naast gebraden tijgerbout voor omgerekend 78 euro, ook likeur met tijgerbot (59 euro per fles). Verder kon er rauw tijgervlees worden gekocht voor 694 euro per kilo.
De eigenaar van het restaurant zei na de inval van de politie eerst dat hij het tijgervlees van de directie van het reservaat had gekocht. Het zou afkomstig zijn van op natuurlijke wijze overleden tijgers. Maar later kwam hij met de verklaring dat het ging om ezelvlees in tijgerurine, om er „die speciale smaak” aan te geven. De verkoop van ezelvlees is niet verboden in China en is zelfs heel gewoon. Toch kreeg de restauranteigenaar een boete van 2400 yuan (238 euro).
De directie van het reservaat waar het restaurant naast ligt en dat zo’n 150 tijgers herbergt, ontkende tijgervlees te verkopen. Het reservaat is in het verleden echter geregeld daarover in opspraak geweest.