Peking rehabiliteert doodgezwegen ex–partijleider
De politieke leiding van China zal op 20 november een formele ceremonie houden ter ere van de negentigste geboortedag van de in 1989 overleden ex–partijleider Hu Yaobang. De bijeenkomst is opvallend, omdat Hu al een kwart eeuw grotendeels wordt doodgezwegen door Peking. De hervormingsgezinde Hu gold als de man die duizenden studenten inspireerde om in 1989 het Plein van de Hemelse Vrede te bezetten, een actie die eindigde in een grootschalig bloedvergieten.
Verscheidene Aziatische en Australische media hebben gemeld dat huidig president Hu Jintao, geen familie van Hu Yaobang, persoonlijk bij de ceremonie in de Grote Hal van het Volk aanwezig zal zijn. Zijn aanwezigheid wordt uitgelegd als een soort rehabilitatie voor de ex–partijleider en als een voorzichtige stap van Peking om de zwarte bladzijde uit de moderne geschiedenis alvast een beetje te kunnen omslaan.
Hu Yaobang gaf leiding aan de communistische partij eind jaren tachtig, een periode waarin Peking begon met kapitalistische markthervormingen. In 1987 werd hij de laan uitgestuurd omdat hij niet hard genoeg optrad tegen toen al betogende studenten en omdat hij westerse waarden zou verspreiden. Hij kon later terugkeren in het politbureau, maar hij overleed in april 1989 aan een hartaanval tijdens een vergadering van deze partijtop. Hij werd 73.
Zijn overlijden bracht vele duizenden studenten die hem wilden herdenken bijeen op het Plein van de Hemelse Vrede. In de ogen van enkelen van de toenmalige Chinese leiders was het optreden van de studenten uitgegroeid tot een onacceptabele democratiseringsbeweging en begin juni 1989 maakte het leger dan ook korte metten met de betogers. Er vielen honderden doden.
De machthebbers in de volksrepubliek hebben sindsdien Hu Yaobang eigenlijk doodgezwegen, uit vrees voor een nieuwe uitbarsting van ongenoegen door de bevolking. Huidige president Hu Jintao wil het kennelijk nu anders doen. Hij voelt zich sterk genoeg om de ex–partijleider nu te eren voor diens bijdragen aan de markthervormingen en voor zijn beleid om de slachtoffers te helpen van de uitwassen van het beleid van de Grote Roerganger Mao Zedong.