Buitenland

„U liegt Herr Bundeskanzler"

De lijsttrekker van de Duitse christen–democraten, Angela Merkel, is woensdag in de Bondsdag fel uitgevallen tegen bondskanselier Schröder. Op de laatste zitting van de bondsdag voor de verkiezingen van 18 september tierde Merkel tegen de regeringsleider en noemde hem een leugenaar, een mislukkeling en een man van het verleden.

ANP/DPA
7 September 2005 15:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Merkel had het woord na Schröders uiteenzettingen. Daarin had hij onder meer oliemaatschappijen en speculanten aangewezen als de opdrijvers van de prijzen van brandstof. Merkel wees op accijnsverhogingen van Schröders regering op benzine en brieste de suggestie weg dat de christen–democraten de prijzen zullen opjagen met hun plannen voor een BTW–verhoging van 16 naar 18 procent.

„U liegt, Herr Bundeskanzler, u bent het verleden, u heeft gefaald!"

Volgens Merkel heeft Schröder een hele reeks belastingen en leges verhoogd en daarmee de economie zwaar getroffen.

Het was een van de meest bevlogen en overtuigende speeches die de vaak wat weifelende Merkel in de aanloop naar de verkiezingen heeft gehouden. Schröder keek aanvankelijk op de voor hem typische wijze minzaam en geanimeerd naar zijn rivale, maar aan het eind van haar betoog zat hij een stuk minder ontspannen in zijn stoel.

„We zijn op de goede weg", zo had de kanselier in zijn rede onderstreept. „De politiek van binnenlandse vernieuwing en de buitenlandse positionering van het land als vredesmacht is goed voor Duitsland en wordt voortgezet". Hij hamerde er opnieuw op dat de door zijn regering ingezette hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen.

Ook trok Schröder weer hard van leer tegen Paul Kirchhof, de beoogde minister van Financiën in een regering–Merkel, die al de hele campagne als de schietschijf van de SPD van Schröder fungeert. Kirchhof, een professor zonder politieke ervaring, wil een omstreden vlaktaks invoeren, een uniform belastingtarief voor elke burger. „Stop toch met deze flauwekul", zei Schröder met flinke stemverheffing over de plannen die volgens hem volstrekt onverantwoord zijn en zullen leiden tot grote maatschappelijke ongelijkheid. „De burgers mogen geen proefkonijnen van de heer Kirchhof worden".

Overigens heeft Schröder punten gewonnen voor zijn partij in het rechtstreekse televisiedebat met Merkel zondagavond. Een meerderheid van de circa twinitg miljoen kijkers oordeelden dat de kanselier het beter had gedaan dan zijn rivale. Dat heeft geleid tot een stijging voor de SPD met 3 procentpunten tot 34 procent, blijkt uit een uitgebreide enquête van het onderzoeksbureau Forsa.

De CDU van Merkel leidt nog wel met 42 procent, maar omdat de gewenste partner, de liberale FDP, nog maar op 6 procent staat, beschikt een dergelijke coalitie niet meer over een meerderheid. De huidige regeringscoalitie van SPD en De Groenen staat op 41 procent. Daarmee neemt de kans toe dat er na de verkiezingen een grote coalitie van CDU en SPD moet worden gevormd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer