Buitenland

Ex-veiligheidschef Arafat vermoord

Gewapende mannen hebben woensdag Moussa Arafat doodgeschoten, aldus bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdiensten. Moussa was een neef van Yasser Arafat. Hij was adviseur van de Palestijnse president Abbas en eerder chef van de veiligheidsdiensten.

Buitenlandredactie
7 September 2005 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Politiemensen lieten weten dat Moussa Arafat door gewapende mannen uit zijn huis in de Gazastrook werd gehaald en daarna op straat werd geëxecuteerd.

Arafat was voor veel Palestijnen een controversiële figuur. Zijn benoeming in juli 2004 door Yasser Arafat tot veiligheidschef leidde tot hevige protestacties. Veel Palestijnen beschouwden hem als een vertegenwoordiger van de oude, corrupte garde.

Premier Sharon moet bij de Palestijnse Autoriteit, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de president van de Verenigde Staten een officieel verzoek indienen om bescherming van de lege synagogen in de Gazastrook na de Israëlische terugtrekking later deze maand. Dat heeft het Israëlische hooggerechtshof hem dinsdag opgedragen.

Het bevel van het hooggerechtshof is een direct gevolg van het oordeel van de twee opperrabbijnen van Israël dat het slopen van synagogen door joden volgens religieuze joodse wetten verboden is.

De Palestijnse Autoriteit heeft al gezegd niet de verantwoordelijkheid te willen dragen voor de overige synagogen en eist dat Israël ze verwijdert voordat het leger definitief uit de Gazastrook vertrekt. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat als de Palestijnse Autoriteit de gebouwen laat slopen, ze felle kritiek zal krijgen vanuit Israël. Maar als ze de synagogen laat staan, zullen radicale Palestijnen de gebouwen verwoesten.

Experts hebben al gezegd dat het slopen van synagogen volgens religieuze wetten verboden is en dat de sloop van de gebouwen in Gaza een ongewenst effect zou hebben in andere delen van de wereld. Volgens rabbijn Lau uit Jeruzalem wachten verschillende Europese landen al jaren op het moment dat de eerste synagoge in Israël wordt gesloopt, omdat dit hun het groene licht zou geven om in onbruik geraakte Europese synagogen af te breken. „Als deze landen zien dat wij het doen, zullen ze het zelf ook doen”, zei Lau.

Over het bouwplan voor 117 wooneenheden in de joodse nederzetting Ariel op de Westoever, dat in strijd is met de zogenoemde routekaart voor de vrede, zei de Israëlische minister van Onderwijs Limor Livnat dinsdag voor de radio dat dit moet doorgaan, maar dat er beter geen ruchtbaarheid aan kan worden gegeven om kritiek uit het buitenland te voorkomen.

De uitbreiding van nederzettingen op de Westoever is een belangrijk onderwerp in de strijd om het leiderschap van de Likud-partij tussen premier Ariel Sharon en zijn concurrent Benyamin Netanyahu. Netanyahu is een uitgesproken voorstander van uitbreiding van de nog bewoonde nederzettingen op de Westoever.

Israël wil al zijn troepen op 15 september uit de Gazastrook hebben teruggetrokken. Dat heeft de Palestijnse premier Qurei dinsdag tegen zijn kabinet gezegd. Qurei liet doorschemeren dat de Israëlische regering de Palestijnen van het voornemen op de hoogte heeft gesteld. De regering-Sharon heeft zelf nog geen officiële datum genoemd voor de terugtrekking van de militairen uit de Gazastrook. Bronnen binnen de Israëlische veiligheidsdiensten hadden ook 15 september als datum genoemd.

Israëlische soldaten hebben dinsdag in de omgeving van een ontruimde nederzetting in de Gazastrook het vuur geopend op een groep Palestijnen. Daarbij zou één Palestijn zijn gedood en zouden er twee gewond geraakt zijn. Dat hebben Palestijnse hulpverleners dinsdag gezegd. Het Israëlische leger zei dat de militairen het vuur openden toen veertig tot vijftig Palestijnen de nederzetting Neve Dekalim binnengingen en anderen op een Israëlische tank klommen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer