EP wil openheid bij dialoog met kerken
Bij de niet-confessionele partijen in het Europees Parlement heerst onvrede over de gang van zaken rond de gesprekken die de Europese Commissie regelmatig voert met vertegenwoordigers van de kerken en religies binnen de EU.
Zij willen meer openheid ten aanzien van deze zogeheten periodieke dialoog en dringen daartoe erop aan de agenda en de notulen voortaan te publiceren op internet. Afgevaardigden van de socialisten, de liberalen en de groenen brachten een en ander avondavond naar voren tijdens een kort debat in Straatsburg.
De Nederlandse In ’t Veld (D66) liet kritiek horen op de voorkeursstatus die volgens haar het Vaticaan geniet. Zij vindt dat Brussel te vaak overleg pleegt met alleen de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk.
Het dagelijks bestuur van de Unie belegt af en toe ook ontmoetingen met niet-religieuze levensbeschouwelijke organisaties. De genoemde fracties in het EP menen echter dat het uitnodigen plaatsvindt op basis van een zekere willekeur en constateerden dat bepaalde humanistische gemeenschappen bij het beraad ontbreken.
Commissaris Barrot, die namens het college van voorzitter Barroso het woord voerde, stelde vast dat inderdaad niet alle gesprekspartners consequent worden gevraagd aanwezig te zijn. De deelnemerslijst varieert al naargelang de aard van het onderwerp, legde hij uit. De betrokken politieke partijen vragen om heldere criteria op dit punt.
Europarlementariër Belder (ChristenUnie-SGP) pleitte ervoor bij het uitnodigingsbeleid nadrukkelijk onderscheid te maken tussen godsdienstige en ideologische groeperingen. „We moeten ongelijksoortige zaken en instellingen niet gelijkschakelen”, verklaarde hij in dit verband.
Barrot merkte verder op dat van weerszijden veel waarde wordt gehecht aan het uitwisselen van gegevens en standpunten over vraagstukken en ontwikkelingen.