Buitenland

Lichamen tellen in een verzonken spookstad

Een week na de verwoestingen van orkaan Katrina is de hulpoperatie in de rampgebieden aan de Amerikaanse Golfkust nu vooral gericht op het verzamelen van de lijken. De autoriteiten in New Orleans, intussen een half verzonken spookstad aan de Mississippi, hebben mobiele mortuaria opgesteld en koelwagens rijden waar mogelijk met lichamen maar speciale verzamelpunten.

ANP
5 September 2005 19:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Het dodental in New Orleans beloopt volgens burgemeester Ray Nagin zeer waarschijnlijk enkele duizenden. Om alle lichamen te verzamelen, gaan militairen, leden van de Nationale Garde, agenten en andere hulpverleners van huis tot huis.

Het waterpeil in de stad is volgens de nieuwszender CNN iets aan het zakken. De grootste gaten in de dijken rond de stad zijn goeddeels gedicht. Het leegpompen van de stad kan evenwel nog weken duren en hoe lager het water zakt, hoe meer lijken er zullen worden gevonden, vrezen de hulpdiensten. Ondanks opdracht de stad te verlaten, zijn er nog altijd enkele duizenden mensen in de stad, die niet weg willen of nog altijd niet weg kunnen.

De Amerikaanse regering heeft bij de hulpverlening in de staten Louisiana en Mississippi ook het vliegdekschip USS Harry S. Truman ingezet. Intussen komen steeds meer grondtroepen de regio binnen. De USS Harry S. Truman ligt voor de kust van de zwaar getroffen stad Biloxi in het zuiden van Mississippi. Hiermee is het aantal marineschepen in het gebied op 23 gekomen. Dinsdag arriveren nog het hospitaalschip USS Comfort en het bergingsschip USS Graple.

Volgens het leger werken nu 11.700 militairen mee aan de hulpverlening. Dat aantal moet de komende 24 uur oplopen tot 15.700. Bovendien zijn er meer dan 30.000 leden van de Nationale Garde actief. De kustwacht redde de afgelopen week 18.000 mensen. Volgens een zegsman van de kustwacht werden meer dan 11.000 mensen met boten uit hun huis in het ondergelopen New Orleans gehaald. Nog eens 7000 mensen haalde de kustwacht met helikopters van daken.

President Bush bracht maandag zijn tweede bezoek aan de getroffen Golfkust en opnieuw ging hij niet naar het centrum van New Orleans. Duizenden eerder gevluchte burgers uit de stad gingen wel terug. Ze mochten even een kijkje nemen bij hun huizen in delen van de stad die er (weer) redelijk aan toe zijn. Maandag stond er een file van tientallen kilometers richting New Orleans. De terugkeerders mogen er niet blijven. In totaal hebben twintig staten ’Katrina–slachtoffers’ opgenomen. Het gaat om circa 360.000 mensen.

De kritiek op de late reactie door de federale overheid hield ook maandag aan. Ondanks de intussen goed op gang gekomen hulpoperatie, vinden velen dat president Bush veel te verwijten valt. De Democratische senator Clinton, vrouw van ex–president Clinton, wil dat er een ’Katrina–commissie’ komt die onderzoekt of de federale overheid wel voldoende was voorbereid op een ramp als die van orkaan Katrina.

Het onderzoek moet volgens Amerikaanse media ook aan de orde stellen of Washington sinds de aanslagen van 11 september 2001 te weinig oog heeft gehad voor rampenbestrijding en of in de strijd tegen terrorisme niet te veel andere begrotingsposten zijn gesneuveld zoals investeringen in waterkeringen in Louisiana.

James Lee Witt, oud–directeur van het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA, heeft de huidige regering er al van beschuldigd de organisatie sinds ’11/9’ te hebben genegeerd. Andere functionarissen hebben gezegd dat de trage hulpverlening mede het gevolg is geweest van de oprichting van het ’superministerie’ van Binnenlandse Veiligheid, waaronder ook de FEMA nu valt.

Omdat alle aandacht van het enorme departement (180.000 ambtenaren) uitgaat naar terreurbestrijding, zijn FEMA–functionarissen er roependen in de woestijn. Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben al wetsvoorstellen aangekondigd waarin FEMA weer wordt losgekoppeld van Binnenlandse Veiligheid en weer een onafhankelijke dienst wordt.

Regeringsvertegenwoordigers en ook hoge militairen vinden de kritiek op de federale overheid onterecht. New Orleans leek aanvankelijk grotendeels door Katrina te worden gespaard, totdat er dijken braken en de stad onderliep. Toen dat eenmaal bekend werd, waren de eerste federale hulptroepen binnen 24 uur ter plaatse, stellen ze.

Onder anderen burgemeester Nagin sprak dat tegen. Hij zei dagenlang geen federale troepen in zijn stad te hebben gezien. Bovendien was de federale overheid al jaren op de hoogte van de gevaren die het laaggelegen New Orleans liep bij zware orkanen en desondanks gebeurde er veel te weinig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer