Pakistan bereid tot dialoog met Israël
Pakistan is bereid om een dialoog aan te gaan met Israël. Dat heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Khursheed Mehmood Kasari, donderdag in Istanbul gezegd na een ontmoeting met zijn Israëlische collega Silvan Shalom.
Shalom zei in een eerste reactie te hopen dat de ontmoeting ertoe zal leiden dat Israël en Pakistan volledige diplomatieke betrekkingen aangaan en dat er een dialoog met de islamitische wereld ontstaat. „Dit is een historische ontmoeting. Vandaag hebben we een belangrijke stap vooruit gezet”, aldus Shalom.
Het was de eerste keer dat Israël en Pakistan op ministerieel niveau bij elkaar kwamen. Het overleg werd mogelijk doordat Israël de joodse nederzettingen op de Gazastrook heeft ontruimd.
„Pakistan hecht groot belang aan de ontwikkelingen in de Gazastrook. Pakistan heeft daarom besloten een dialoog te beginnen met Israël”, zei Kasari zonder nadere toelichting. Waarnemers menen dat de ontruiming van de Gazastrook leidt tot een dooi tussen Israël en de moslimwereld. De meeste moslimlanden onderhouden geen diplomatieke betrekkingen met de joodse staat.
De afgelopen weken hebben vertegenwoordigers van beide landen al besprekingen gevoerd. Binnenkort zullen ze elkaar weer ontmoeten bij de Verenigde Naties in New York.
De Pakistaanse regering in Islamabad zei dat de Palestijnse president Abbas en koning Abdullah van Saudi-Arabië van tevoren op de hoogte waren gesteld over de besprekingen. Ze zouden die hebben verwelkomd.
De Palestijnse Autoriteit zei echter „ongerust” te zijn over de dialoog. „Het is niet goed Israël cadeautjes te geven voordat het het hele vredesproces heeft uitgevoerd. Niet alleen in de Gazastrook, maar ook op de Westelijke Jordaanoever”, aldus de Palestijnse vice-premier Nabil Shaath. Radicale Palestijnse groeperingen in Syrië uitten ook scherpe kritiek en riepen de Arabische en islamitische landen op geen diplomatieke banden aan te gaan met Jeruzalem.
Ook de Pakistaanse oppositionele Jamaat-e-Islami (Islamitische Partij) veroordeelde het besluit van Islamabad om betrekkingen aan te knopen met de joodse staat. De partij noemde de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook een „farce.” Een woordvoerder zei dat Pakistan de staat Israël niet mag erkennen, zolang dat land zich niet uit alle in 1967 veroverde Palestijnse gebieden heeft teruggetrokken. De Jamaat-e-Islami kondigde voor vrijdag protestbetogingen aan.
Een woordvoerder van de Pakistaanse president Pervez Musharraf zei dat Islamabad geen officiële diplomatieke betrekkingen aangaat met Jeruzalem zolang er geen soevereine Palestijnse staat is. Musharraf zei: „Ja, we kunnen diplomatieke betrekkingen hebben als er een Palestijnse staat is en nadat Pakistan de andere islamitische landen heeft geraadpleegd.”