ABP presenteert levensloopregeling
Pensioenfonds ABP biedt via dochterbedrijf Loyalis per 1 januari een levensloopregeling aan. De regeling, bedoeld om te sparen voor vervroegd pensioen of zorg-, ouderschaps- of studieverlof, is alleen voor werknemers uit de overheids- en de onderwijssector, de ’achterban’ van het ABP.
De levensloopregeling, een van de stokpaardjes van premier Balkenende, kan met ingang van 2006, wanneer de fiscale vrijstelling voor VUT en prepensioen vervalt, worden aangeboden.
Werknemers kunnen straks kiezen tussen deelname aan de levensloop of de spaarloonregeling. De laatste biedt jaarlijks vrijstelling tot een bedrag van 613 euro, de levensloopregeling gaat veel verder. Werknemers mogen jaarlijks maximaal 12 procent van hun brutoloon sparen voor verlof. Het totale spaartegoed mag maximaal 210 procent zijn.
Werknemers kunnen uitsluitend via hun werkgever sparen voor levensloop. Werkgevers kunnen ook meebetalen aan de levensloopregeling. Voor hen kan dit een belangrijk instrument zijn om leeftijds- en generatiebewust personeelsbeleid vorm te geven, meent het ABP.
Loyalis kent twee varianten voor de levensloopregeling. In het ene geval is er sprake van een gegarandeerd rendement. Dat wordt jaarlijks herzien, maar zal na aftrek van de kosten de komende jaren rond de 3 procent bedragen. In het andere geval, bedoeld voor een periode van meer dan acht jaar, wordt actiever belegd en kan het rendement ongeveer het dubbele bedragen.
Hoewel de CAO’s in de zorg- en onderwijssector nog niet rond zijn, verwacht het ABP dat het eerste jaar 75.000 mensen zullen deelnemen. Ter vergelijking: Het ABP zelf heeft 2,4 miljoen klanten.
Op termijn zullen volgens de schattingen 200.000 werknemers deelnemen. Daarmee behaalt Loyalis een marktaandeel van 50 procent.
Veel hangt volgens Loyalis-directeur S. van Driel af van de vraag in hoeverre werkgevers daadwerkelijk zullen gaan bijdragen aan de regeling. Hij denkt dat de deelnemers gemiddeld tien jaar zullen inleggen en jaarlijks een bedrag van 1200 tot 1400 euro storten. Daarmee zal de levenslooppot van Loyalis uitgroeien tot enkele miljarden euro’s per jaar.
D. Sluimers, directeur financiën van het ABP, beseft dat er veel onzekerheden zijn. Toch wil het ABP nu al een regeling in de markt zetten. „Er is sprake van een trend met een duidelijke relatie tot het pensioen. Dat zal zich doorzetten.”
Het ABP is de tweede aanbieder van een levensloopregeling. Eerder maakte het zorgpensioenfonds PGGM een levensloopregeling bekend.