AWVN: VUT-boete kost bedrijven miljoenen
De extra heffing voor werkgevers die hun VUT-regeling niet op tijd aanpassen, zal het bedrijfsleven maandelijks meer dan 40 miljoen euro kosten. Dat heeft werkgeversorganisatie AWVN woensdag berekend.
Het kabinet schaft het belastingvrij sparen voor VUT en prepensioen op 1 januari volgend jaar af. Vakbonden en werkgevers zijn daarom gedwongen om hun VUT- en prepensioenregelingen te beëindigen. Begin deze week stelde minister De Geus van Sociale Zaken dat bedrijven de belasting moeten opbrengen over premies voor de regelingen die toch na 1 januari worden ingelegd.
Volgens directeur Versteeg van de AWVN haalt een groot aantal ondernemingen deze deadline niet. De Geus maakt met zijn voorstel de onderhandelingen over nieuwe pensioenregelingen tussen werkgevers en bonden alleen maar moeilijker, zegt Versteeg. „De Geus zet hiermee aan tot polarisatie tussen werkgevers en werknemers". Hij noemt het plan een voorbeeld van eenzijdig ’boetedenken’ omdat werknemers geen straf krijgen als de VUT- en prepensioenregelingen tegen de regels in blijven doorlopen.
De bewindsman noemde de verwachtingen van de AWVN in een reactie „enorm pessimistisch". Hij zei het beeld niet te herkennen, omdat hij ervan uitgaat dat werkgevers en vakbonden hard hun best zullen doen om nog zoveel mogelijk VUT- en prepensioenregelingen voor volgend jaar aan te passen.
De Geus is het er ook niet mee eens dat de druk voor bonden minder groot is geworden, omdat voor werknemers geen strafheffingen dreigen. „Vakbonden zullen nu niet achterover gaan leunen. Zij weten heel erg goed dat ze de rekening van werkgevers op de een of andere manier gepresenteerd krijgen, wanneer ze het ombouwen van regelingen vertragen".