MKB tegen regels per sector bij ontslagen
Werkgevers en vakbonden moeten per bedrijfstak voorwaarden opstellen waaraan slecht lopende bedrijven moeten voldoen als zij mensen willen ontslaan. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft de sociale partners gevraagd dit voorstel uit te werken.
Dat heeft werkgeversorganisatie MKB-Nederland dinsdag bekendgemaakt. MKB-Nederland is overigens tegen het plan.
Op dit moment gelden voor alle bedrijven dezelfde criteria wanneer zij een vergunning voor ontslag aanvragen voor hun personeel. De minister zou de wijziging op korte termijn willen doorvoeren. De bonden en werkgevers werken aan een advies waarin de regels voor ontslag ingrijpend worden gewijzigd.
Voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland denkt niet dat het kabinet de knopen nog deze kabinetsperiode zal doorhakken. De ondernemersorganisatie eist daarom nu al kleine aanpassingen. Ontslagregels per sector staan daarbij echter niet op het verlanglijstje. „Mkb-bedrijven weten dan niet waar zij aan toe zijn”, aldus Hermans.
Collega-werkgeversorganisatie VNO-NCW omarmt het voorstel wel, zo liet de organisatie gisteren weten. Volgens een woordvoerder zijn sectoren gebaat bij flexibiliteit. Hermans wil liever dat werkgevers van tevoren kunnen kiezen aan welke voorwaarden zij moeten voldoen. Het ene bedrijf wil bijvoorbeeld selecteren op grond van de kwaliteit van werknemers, terwijl het andere liever kijkt naar de leeftijdsopbouw binnen afdelingen die gereorganiseerd moeten worden.
De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) is evenmin positief en meent dat de Geus „voor de muziek uit loopt. Dit najaar komen de sociale partners met een advies over dit onderwerp. Door nu met ingrijpende plannen naar buiten te komen om de ontslagcriteria per sector en/of CAO af te spreken en de preventieve ontslagtoets af te schaffen ontstaat het gevaar van een lappendeken aan ontslagcriteria”, aldus coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Chr. Baggerman woensdagmorgen.
Hij meent dat werknemers ook in de nadelige situatie komen dat zij achteraf naar de rechter moeten stappen als zij het niet eens zijn met hun ontslag. „Het huidige criterium last in, first out is een objectief criterium.”
Overigens bevindt Nederland zich op een belangrijk omslagpunt in de economische groei. De periode van laagconjunctuur lijkt voorbij, maar er zijn nog steeds grote onzekerheden, meent MKB-Nederland. Bij de presentatie van de arbeidsmarktcijfers in het midden- en kleinbedrijf zei Hermans dinsdag blij te zijn met de door het kabinet aangekondigde maatregelen die de koopkracht van de consument verbeteren. De regering vergeet zijn inziens echter de werkgevers een duwtje in de rug te geven.
Hij denkt daarbij aan lastenverlichting en de al genoemde flexibilisering van het ontslagrecht. Ook voor het afwentelen van eventuele naheffingen van de belastingaanslagen voor VUT- en prepensioenpremies op de werkgever heeft hij geen goed woord over.
Minister De Geus liet deze week weten dat de Belastingdienst de werkgever aanslagen zal sturen wanneer de pensioenregelingen niet, zoals eerder afgesproken, op 1 januari 2006 zijn aangepast. „Die kwestie ligt buiten de macht van kleinere bedrijven. Die zijn afhankelijk van een verzekeringsmaatschappij of het afsluiten van een CAO”, aldus Hermans.
Uit het arbeidsmarktoverzicht blijkt dat in het midden- en kleinbedrijf het banenverlies afneemt. Daalde het aantal banen in 2003/2004 nog met 92.000, tussen 1 juli vorig jaar en 1 juli van dit jaar liep het aantal banen met 52.000 terug. Deels heeft dit te maken met verbeterde marktomstandigheden, terwijl ook wordt opgemerkt dat bedrijven zijn „uitgereorganiseerd.”