Binnenland

Blijdschap om bewegende druppel

Wetenschappers uit Groningen, Edinburgh en Bologna zijn er voor het eerst in geslaagd een druppel vloeistof te laten bewegen met kunstmatige moleculen. De met het blote oog waarneembare druppel werd met behulp van zogenoemde moleculaire motoren, die op licht reageren, verplaatst. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) maandag bekend.

ANP
29 August 2005 12:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

In het menselijk lichaam zijn volop moleculaire motoren in de weer om objecten te verplaatsen, zoals bij het samentrekken van spieren. Wetenschappers waren er tot op heden echter nog niet in geslaagd deze beweging na te doen. „Dit is uniek", aldus onderzoekster P. Rudolf van de RuG. „Ik was nog nooit zo blij met een bewegende druppel."

Het gevonden principe zal goed gebruikt kunnen worden om bij bloedonderzoek uiterst kleine hoeveelheden vloeistoffen te verpompen in ’laboratoria op een chip’, voorspelt Rudolf. Uit de medische hoek bestaat daarvoor veel belangstelling.

Het principe van een minilaboratorium is al langer bekend, maar het sturen van zeer kleine hoeveelheden vloeistof was tot nog toe problematisch. „Daar hebben we nu een oplossing voor", aldus Rudolf. In de praktijk kan een laboratorium op een chip gebruikt worden om bloedonderzoek aanzienlijk te verkorten. „Dat zou dan direct aan het bed kunnen", verklaart de onderzoekster. „Nu moet het bloed vaak in laboratoria onderzocht worden, wat één tot twee dagen duurt".

Patiënten hoeven op korte termijn geen praktijktoepassingen te verwachten. De wetenschappers hebben al vier jaar nodig gehad om de druppel in beweging te krijgen. De volgende stap is het in beweging krijgen van een druppel water, meldde Rudolf. „Nu gebruikten we nog een druppel oplossingsmiddel, maar bloed bestaat vooral uit water en dat heeft weer andere eigenschappen."

De resultaten van het onderzoek staan in het tijdschrift Nature Materials.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer