Buitenland

Afghaanse krijgsheer roept op tot jihad

De Afghaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, die banden met Iran en de machtige Pakistaanse inlichtingendienst onderhoudt, roept zijn medestanders op tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

AP
31 May 2002 09:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

Hekmatyar wil geestverwanten, onder wie leden van het terreurnetwerk al-Qaida, onder één vlag samenbrengen voor de strijd. „Ik nodig alle gelovigen uit zich te verenigen en klaar te staan om ons land te bevrijden van de buitenlandse onderdrukkers”, stelt Hekmatyar in een handgeschreven brief die onder aanhangers in Afghanistan en Pakistan circuleert en die donderdag in handen van het persbureau Associated Press kwam.

De opmerkingen van Hekmatyar worden door Washington serieus genomen. Eerder deze maand werd Hekmatyar ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul onder vuur genomen door Amerikaanse onbemande toestellen, maar de projectielen misten doel.

Deze week zijn Britse mariniers langs de Afghaans-Pakistaanse grens een operatie begonnen om af te rekenen met leden van de Taliban, al-Qaida en aanhangers van Hekmatyar. De Britten vrezen dat de mannen van Hekmatyar leden van al-Qaida kunnen helpen om weer voet aan de grond te krijgen in Afghanistan.

De nieuwe actie zou enkele weken kunnen duren en uitgebreid kunnen worden naar de vlaktes ten zuiden van Khost aan de Pakistaanse grens, waar Hekmatyar naar het inzicht van Amerikaanse inlichtingendiensten aanhangers heeft onder de lokale Pathanen, de meerderheidsgroep in het land.

Hamid Gul, een voormalige commandant van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI die tijdens de sovjetbezetting en de burgeroorlog in 1992 veel met Hekmatyar te doen had, meent dat de krijgsheer niet moet worden onderschat. „Zij moeten bang zijn voor Hekmatyar. Hij is een hardliner met een grote aanhang”, aldus Gul, wiens dienst in de jaren ’80 en later voor miljoenen aan wapens naar Hekmatyar stuurde.

In 1992 namen islamitische rebellen de macht over in Kabul, maar zij raakten vrijwel meteen onderling slaags. Als premier van de verdeelde regering vocht Hekmatyar een felle strijd tegen minister van Defensie Ahmed Shah Massud, die vorig jaar omkwam bij een aanslag. Hekmatyar vuurde duizenden raketten op Kabul af, maar sloot in 1996 toch vrede met Massud.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer