Buitenland

VS willen wijziging in hervormingsplan VN

Over drie weken komen tal van staatshoofden en regeringsleiders in New York bijeen om te beslissen over een hervormingsplan voor de Verenigde Naties. Er wordt sinds ruim een jaar over dit plan onderhandeld en het resultaat is een document van 38 pagina’s waarover grotendeels overeenstemming bestaat.

Van onze correspondent
25 August 2005 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:52

Die situatie is woensdag gewijzigd, toen alle VN-ambassadeurs een brief kregen van hun enkele weken geleden benoemde Amerikaanse collega John Bolton. Die wil meer dan 400 passages uit het ontwerphervormingsplan schrappen. Bolton wil hierover onderhandelen met alle 190 VN-lidstaten. „Er rest ons weinig tijd; ik zal persoonlijk aan de onderhandelingen deelnemen en ik hoop dat u dat ook doet”, aldus Bolton in de brief aan zijn collega’s.

Bolton werd begin augustus door president Bush benoemd tot nieuwe VN-ambassadeur. Boltons benoeming kreeg geen steun van de Senaat. De president moest daarom wachten op het zomerreces van de senatoren. Dat bood hem de mogelijkheid een tijdelijke benoeming (tot eind volgend jaar) van Bolton door te drukken. Verschillende VN-diplomaten spraken woensdag hun verwondering uit over het feit dat Washington tot nu toe akkoord leek te gaan met het ontwerp van het hervormingsplan, maar nu op het allerlaatste moment ineens met zo’n lange lijst van bezwaren komt.

Die bezwaren richten zich onder meer tegen instituten zoals het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat in het document wordt genoemd, en tegen de Kyoto-afspraken over het broeikaseffect. Als grootste producent van gassen die het broeikaseffect bevorderen, heeft Washington de Kyoto-afspraken als „economisch te duur” afgewezen. Het Haagse Internationaal Strafhof kan de Amerikaanse goedkeuring niet wegdragen, omdat het „misbruikt” zou kunnen worden voor wat men noemt „politieke processen tegen Amerikaanse militairen of burgers.”

Het ontwerp voor het hervormingsplan is grotendeels het werk van ambassadeur Jean Ping van Gabon. Hij erkent dat het document „aan de lange kant is”, maar waarschuwt voor uitgebreide onderhandelingen over een nieuwe tekst. „Als dat gebeurt, dan komen alle lidstaten opnieuw met hun wensenlijstjes en dan begint het hele onderhandelingsproces opnieuw. Dat kan het hervormingsplan, waar juist de Amerikanen zo op hebben aangedrongen, ernstig uithollen”, waarschuwde ambassadeur Ping woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer