Moskou maakt melding van stabilisatie vogelpest
Rusland heeft de quarantaine opgeheven die in verband met vogelpest voor verscheidene gebieden was ingesteld, omdat de ziekte onder controle zou zijn. Frankrijk heeft pluimveehouders gewaarschuwd voor het mogelijke gevaar van trekvogels, die besmet kunnen zijn met vogelgriep.
Het hoofd van de Russische dienst voor volksgezondheid, Gennadi Onisjtsjenko, kwam dinsdag met de mededeling. Russische landbouwmedewerkers waarschuwden eerder dat het vogelpestvirus zich zou kunnen uitbreiden tot Europa en Noord-Amerika.
Onisjtsjenko zei dat maandag de quarantaine van zeven nederzettingen in de regio Altai was opgeheven en dat dinsdag nog eens vijf nederzettingen zouden volgen. Altai is een Siberische regio grenzend aan Kazachstan. De vogelpestepidemie in vijf regio’s in Siberië en een district ten oosten van de Oeral kostte tot dusver ongeveer 11.000 vogels het leven en leidde ertoe dat nog eens 127.000 dieren uit voorzorg moesten worden gedood.
De verklaring van Onisjtsjenko klonk geruststellend, maar het Russische ministerie van Noodsituaties meldde dinsdag dat in 24 uur tijd opnieuw 130 stuks pluimvee aan vogelpest waren bezweken. Volgens het ministerie zijn sinds het signaleren van de eerste gevallen, in juli, dagelijks gemiddeld 130 dieren doodgegaan.
De Franse dienst voor voedselveiligheid zei het risico van besmetting met de H5N1-variant op de korte termijn als „gering” in te schatten, omdat vogels in de gebieden in West-Siberië die het virus dragen voornamelijk naar het Midden-Oosten trekken.
Het Franse ministerie van Landbouw vraagt de boeren te voorkomen dat trekvogels zich mengen tussen buiten lopende kippen, ganzen, eenden en ander pluimvee. De boeren moeten hun vogels daarom binnen voeren, aldus het ministerie dinsdag. Frankrijk spreekt over een „beperkt risico.”
Nederland kent sinds maandag een ophokplicht voor biologische en vrije-uitloopkippen. Enkele Duitse deelstaten volgen half september. België heeft sinds maandag een ophokplicht voor bedrijven die risico lopen. De Europese Unie komt donderdag in Brussel bijeen om maatregelen te bespreken.
Biologisch pluimveehouder H. Mocking uit het Utrechtse Odijk heeft zijn bedrijf dinsdag stopgezet. Reden voor de beëindiging is naar eigen zeggen de ophokplicht. „De ophokplicht van minister Veerman is de nekslag voor de biologische sector, in ieder geval voor mijn bedrijf. Financieel is dat niet op te brengen en moreel gezien kan ik dat mijn kippen niet aandoen”, aldus Mocking dinsdag. De biologische boer heeft zijn 2250 legkippen inmiddels naar het slachthuis gebracht.
De snavels van biologische kippen zijn niet gekapt. De dieren scharrelen daarnaast een groot deel van de dag buiten en vermaken zich met het zoeken naar voedsel. Wanneer de kippen langere tijd op stal zitten, gaan ze zich vervelen, wat zich uit in pikken naar elkaar en kannibalisme, legt Mocking uit. „Ik heb dat in 2003 bij de vogelpestuitbraak gezien. Ik wil dat niet nog een keer meemaken.”