Energielasten flink omhoog
De Nederlandse energiebedrijven houden rekening met een forse stijging van de energielasten voor huishoudens volgend jaar. Essent gaat ervan uit dat een gemiddeld huishouden volgend jaar „flink meer” kwijt zal zijn aan gas en licht.
Andere energiebedrijven, zoals Nuon, houden nog een slag om de arm. Wanneer de Nederlandse energieleveranciers de komende maanden hun inkoopcontracten afsluiten, komt er meer duidelijkheid over de lastenverzwaring.
Bij de huidige olieprijs van ongeveer 65 dollar per vat (159 liter), ruim 25 dollar meer dan een jaar geleden, lijkt een forse stijging van de gasprijs onontkoombaar. Een woordvoerder van De Gasunie: „De gasprijs is in de afgelopen tijd de nodige procenten de lucht in geschoten.”
Omdat de overheid de aardgasprijs heeft gekoppeld aan de olieprijs, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse energiegebruiker. Die stookt en kookt op gas en gebruikt stroom die grotendeels afkomstig is uit gasgestookte elektriciteitscentrales.
Vorig jaar november becijferden Nuon en Essent de kostenstijging voor een gemiddeld huishouden in 2005 op 150 tot 175 euro. Daarmee belandt de gemiddelde energienota dit jaar rond de 1650 euro. „Omdat de aardgasprijs geen reële maar een politieke prijs is, kunnen we moeilijk verantwoording afleggen over de prijsstijgingen”, benadrukte een woordvoerder van Essent.
Door de oplopende olieprijs en de zeer hoge energiebelasting lijkt het alsof de liberalisering van de energiemarkt de prijs juist heeft laten stijgen. „Het zou ons dierbaar zijn als de belastingdruk zou dalen”, aldus Essent en Nuon. In die wens vinden de energiebedrijven de Consumentenbond aan hun zijde. „Mensen proberen op allerlei manieren energie te besparen, maar op hun nota zien ze niets van die inspanningen terug. De overheid moet daarom de energiebelasting en de koppeling van aardgasprijs en olieprijs eens goed onder de loep nemen”, aldus een woordvoerster.
Een andere oorzaak van de stijgende energielasten is dat minister Brinkhorst van Economische Zaken flink in de subsidies voor groene stroom snoeit.
De Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw -een samenwerkingsverband van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties- denkt dat de maandelijkse energiekosten van een woning een steeds belangrijker aankoopargument voor de consument gaan vormen. Zeker gezien het feit dat bouwbedrijven in 2007 verplicht zijn om bij iedere nieuwe woning aan te geven wat deze verbruikt aan gas en stroom.
De projectgroep onderzoekt of hij warmtepompsystemen kan ontwikkelen om zodoende zelf energie aan woningcorporaties en wijken te leveren, onafhankelijk van leveranciers als Nuon en Eneco. Voorzitter Louis Hiddes: „Wij denken dat kleinschalige, collectieve energievoorzieningen op wijkniveau de toekomst hebben.”