Kabinet komt automobilist tegemoet
Het kabinet komt volgend jaar de klagende automobilist iets tegemoet. Als compensatie voor de almaar stijgende brandstofprijzen schrapt het kabinet in 2006 de jaarlijkse verhoging van accijns op benzine en diesel. Mogelijk gebeurt dat ook in 2007.
De maatregel kost ongeveer 100 miljoen euro. De accijns worden ieder jaar aangepast aan de inflatie. De verhoging zou een liter Euro 95 volgend jaar 2 cent duurder hebben gemaakt.
De stijgende brandstofprijzen zijn het gevolg van de steeds duurdere olie. De olieprijs is sinds begin dit jaar met meer dan 50 procent gestegen. Een vat ruwe Amerikaanse olie kost inmiddels ruim 66 dollar tegen 42 dollar in januari. De adviesprijs van een liter euro ongelood is in die periode gestegen van 1,185 euro naar 1,439 euro.
De belangenverenigingen RAI en Bovag, die de autobranche vertegenwoordigen, spraken woensdag in een reactie van een „goed signaal van het kabinet". „Dit geeft blijk van besef bij de regering dat de benzine wel erg duur is", aldus een woordvoerder.
De belangenclubs menen wel dat het kabinet meer moet doen. „Wij pleiten voor een structurele verlaging van de accijnzen". Vorige maand riepen de RAI Vereniging, de Bovag en de ANWB het kabinet al op om de lasten voor automobilisten te verlagen.
De betrokken ministers wilden woensdag na afloop van een nieuw begrotingsoverleg nog niet ingaan op de bevriezing van de benzineaccijns. Woensdag bespraken de bewindslieden vooral de afzonderlijke begrotingen van een aantal departementen, nadat er dinsdag over lastenverlichting was gesproken.
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) maakte woensdag duidelijk dat het kabinet „een heel eind gaat komen" met maatregelen die voor vrijwel iedereen koopkrachtbehoud betekenen. Met de komst van een nieuw zorgstelsel staat onder onder meer de koopkracht van ouderen en kleine zelfstandigen onder druk. Hoogervorst voorspelde desondanks dat 2006 „een veel beter jaar wordt" dan dit jaar. Minister Zalm (Financiën) sprak van een „minder rot jaar".
Donderdag komen opnieuw eerst de meest betrokken ministers bijeen om te spreken over de koopkracht, waarvoor ze ruim 1 miljard euro willen uittrekken. Daarna komt de voltallige ministerraad bijeen om weer departementale begrotingen te bespreken. Verscheidene bewindslieden hebben om extra geld gevraagd. Het zou onder meer gaan om staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) die extra geld wil voor de jeugdhulpverlening.