Binnenland

Windjammers en wonderlijke bouwsels

Een strakblauwe lucht, honderden (zeil)boten, enthousiaste toeschouwers, dicht opeengepakt langs de kant. Het prachtige weer heeft woensdag velen naar het Noordzeekanaal gelokt. Ondanks dreiging van aanslagen, problemen op het spoor en rommel in de stad. SAIL 2005 lijkt de zorgen vooralsnog van zich te hebben afgeschud.

Van onze verslaggevers
17 August 2005 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

Even na elf uur luidt kroonprins Willem-Alexander de bel aan boord van de Stad Amsterdam. Onder leiding van deze replica gaat het vervolgens richting hoofdstad. Met in zijn kielzog de indrukwekkende windjammers, de grootste zeilschepen ter wereld. SAIL gaat van start.

In de haven van IJmuiden krioelen honderden bootjes door elkaar. Motorbootjes, jachten, maar ook wonderlijke bouwsels als een varende bierton en pruttelende gevalletjes die de naam boot nauwelijks verdienen.

Achter de kroonprins moeten de volgende zeilschepen en alle andere schepen die meevaren richting hoofdstad de nodige afstand houden. „Veiligheid”, zo meldt een woordvoerder van de organisatie desgevraagd. Verder wil hij niets kwijt over de maatregelen waarmee SAIL op het water in het algemeen en de kroonprins in het bijzonder worden omringd.

Vaststaat dat de marine en de politie zichtbaar, maar ook onopvallend met veel mensen en middelen aanwezig zijn. Ook in het luchtruim is het opvallend stil. De vele helikopters die vijf jaar geleden boven het water cirkelden, mogen nu niet in de buurt komen. Wel zijn een vliegtuig van de marine en enkele politieheli’s zichtbaar.

Vanmiddag gaf prins Willem-Alexander om 14.00 uur het officiële startsein voor SAIL 2005. Dat gebeurde op het IJ. Ook bezocht de prins het zogenaamde Middellandse-Zeepodium.

Vijf dagen staat Amsterdam in het teken van het nautische evenement, dat naar verwachting tussen de 2 en de 2,5 miljoen bezoekers zal trekken. Daarmee is SAIL Amsterdam het grootste nautische evenement ter wereld.

De openingsparade van SAIL trok woensdag al honderdduizenden toeschouwers. Op veel snelwegen naar Amsterdam stonden tot laat in de morgen files. Politie is overal aanwezig. Op het water, langs de oevers van het Noordzeekanaal en in de Amsterdamse haven.

SAIL is een potentieel doelwit van terreuraanslagen. Daarom zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Welke dat zijn wil burgemeester Cohen van Amsterdam niet zeggen.

Onderdeel van de beveiliging zou de Hr. Ms. Zeeleeuw kunnen zijn, een onderzeeër van de Koninklijke Marine. Het is voor het eerst in de geschiedenis van SAIL dat een onderzeeboot aanwezig is.

Met zijn gevoelige sonar- en sensorsystemen is de 68 meter lange Zeeleeuw in staat om te zien en te horen wat er in en onder water gebeurt. De Koninklijke Marine is verder met het amfibisch transportschip Rotterdam en het commandofregat De Ruyter op SAIL.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer