Binnenland

Daling aantal aanmeldingen voor opleiding tot leraar

De daling van het aantal studenten dat zich bij een hogeschool meldt voor een lerarenopleiding zet door. Uit voorlopige cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG) blijkt dat zich tot nu toe bijna 2 procent minder studenten heeft aangemeld. Ook vorig jaar was er sprake van een daling.

Binnenlandredactie
12 August 2005 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Dat is vrijdag gebleken uit berekeningen van de Volkskrant op basis van cijfers van de IB-Groep.

De verdere daling maakt het lerarentekort steeds nijpender. Door de vergrijzing zijn er de komende jaren veel nieuwe docenten nodig, maar er studeren steeds minder aanstaande leraren af. „Een gigantisch probleem”, oordeelde minister Van der Hoeven (Onderwijs) eerder al.

De cijfers van de IB-Groep hebben nog een voorlopig karakter, benadrukt woordvoerder Daniël Blok desgevraagd. „Het is een bestand dat er iedere week anders uitziet. Er komen nog steeds aanmeldingen binnen. Het lijkt bovendien een trend om de aanmelding steeds later te doen.”

Nieuwe studenten kunnen zich officieel nog tot eind september aanmelden, voorzover het scholen met open inschrijvingen betreft. „Tot dan toe blijven we de wijzigingen formeel registreren”, aldus de woordvoerder. „Wel is het zo dat verreweg de meeste aanmeldingen nu wel binnen zijn. In september zullen zich niet veel nieuwe studenten meer aanmelden.”

De hoeveelheid nieuwe aanmeldingen kent op plaatselijk niveau sterke schommelingen. Zo maakt de pabo-opleiding aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) juist een sterke groei door. Tot nu toe hebben er zich 273 nieuwe studenten aangemeld voor de opleiding. Vorig jaar rond deze tijd betrof het aantal aanmeldingen 237 nieuwe studenten. Dat komt neer op een stijging van 15 procent.

„Mijn stellige indruk is dat het probleem vooral in de Randstad speelt”, zegt opleidingsmanager J. Korteland van de pabo aan de CHE. „Mijn opleiding maakt een stevige groei door die ik eigenlijk niet goed kan verklaren. Misschien heeft het ermee te maken dat de hogeschool in zijn algemeenheid nogal groeit. Veel studenten vinden de kleinschaligheid aantrekkelijk.”

Korteland voorziet met name een tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs en niet zozeer in het basisonderwijs, waarvoor zijn opleiding leraren opleidt. „De berichtgeving van de kant van het ministerie is wat dat betreft niet erg zuiver. Er wordt algemeen over een lerarentekort gesproken, terwijl het mijns inziens vooral het voortgezet onderwijs betreft. Als ik door basisscholen loop, zie ik echt niet veel grijze koppen die over een jaar of drie massaal het veld zouden ruimen.”

Bij Driestar educatief in Gouda, die zowel opleidingen voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs aanbiedt, was vrijdagmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer