Economie

Winst KPN daalt met 40 procent

KPN heeft zijn winst in het tweede kwartaal van dit jaar flink zien dalen. Het nettoresultaat nam met 40 procent af tot 239 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het telecomconcern nog een winst van 398 miljoen euro. De omzet steeg wel ten opzichte van een jaar geleden, van 2,91 miljard euro naar 2,95 miljard euro.

Redactie economie
9 August 2005 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Dat maakte KPN dinsdagmorgen bekend bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De omzetgroei met 1,4 procent was een verrassing voor analisten. Die hadden gerekend op een daling van de omzet met ongeveer 1 procent. In reactie op dit positieve nieuws steeg het aandeel KPN dinsdagmorgen op de beurs met ruim 3 procent.

De misère op de markt voor vaste telefonie speelt KPN nog steeds parten. Steeds meer mensen doen hun ’gewone’ telefoontoestel de deur uit en bellen met de mobiele telefoon of via internet of de kabel. Het aantal minuten dat consumenten via KPN belden, daalde het afgelopen kwartaal met ruim 5 procent.

Het bedrijfsresultaat in de divisie voor vaste telefonie kelderde in het afgelopen kwartaal met ruim 20 procent tot 365 miljoen euro. Ook de omzet op het vaste net daalde, van 1,79 miljard euro vorig jaar tot 1,72 miljard euro.

Ondanks een gestegen omzet bij de divisie mobiel, daalde het bedrijfsresultaat hier eveneens, met 57 miljoen euro tot 181 miljoen euro. In Nederland hield KPN de winstdaling in de mobiele divisie beperkt, in Duitsland kreeg het bedrijf echter harde klappen. Hoewel E-Plus in Duitsland 146.000 nieuwe klanten won, realiseerde KPN’s mobieletelefoniedochter het afgelopen kwartaal een negatief bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro. Alleen de Belgische dochteronderneming Base wist een winst te boeken.

KPN bleek dinsdagmorgen wel positiever gestemd over de resultaten over heel 2005. Het telecombedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar minder daalt dan eerder was voorzien. KPN rekende aanvankelijk op een daling van tussen de 7 procent en 9 procent, maar gaat er nu van uit dat het resultaat met circa 5 procent afneemt, zo blijkt uit de toelichting op de cijfers.

Topman Ad Scheepbouwer toonde zich dinsdagmorgen optimistisch over de toekomst. „We hebben de initiatieven om te komen tot vernieuwing versneld. We liggen op koers met het aanboren van nieuwe omzetmogelijkheden, met het verdedigen van de leidende positie in onze traditionele markten en met het structureel omlaag brengen van de kosten. De tweede helft van het jaar wordt dan ook met vertrouwen tegemoet gezien.”

KPN maakte vanochtend tevens bekend een nieuw aandeleninkoopprogramma te starten ter waarde van 250 miljoen euro. Volgens het telecomconcern wordt daarmee aan de belofte voldaan dat overtollig kasgeld zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. In juni werd al een dergelijk programma afgerond, in totaal kocht KPN toen voor 985 miljoen aan aandelen terug. Het aandelenprogramma bestond toen uit 485 miljoen euro aan overgebleven aandelen uit 2004 en een extra bedrag van 500 miljoen euro dat in maart werd aangekondigd.

Het omvangrijke reorganisatieplan ligt volgens KPN „op koers.” Het concern verkleinde het personeelsbestand in Nederland het afgelopen halfjaar met 5 procent (1070 banen) tot 20.195 voltijdbanen. Met enkele saneringsronden wil het telecomconcern het vaste net herstructureren. KPN wil in de toekomst telefonie volledig via internet laten verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer