Hoge VN–beambte bekent schuld aan corruptie
Het vroegere hoofd inkoop van de Verenigde Naties, Aleksandr Jakovlev, heeft maandag bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, fraude en witwaspraktijken. Dat heeft een openbare aanklager in New York bekendgemaakt.
Jakovlev wordt ervan beschuldigd dat hij bijna een miljoen dollar aan smeergeld heeft aangenomen van bedrijven die lucratieve contracten bij de VN hebben gekregen. Daarmee was in totaal 79 miljoen dollar gemoeid. De Rus, die inmiddels zijn diplomatieke onschendbaarheid kwijt is, zit vast en kan tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.
Jakovlevs gedrag wordt ook tegen het licht gehouden door de VN–commissie die onderzoek doet naar het schandaal rond het Iraakse olie–voor–voedselprogramma. Of de aanklachten die in de Verenigde Staten tegen hem lopen direct verband houden met deze affaire, is niet duidelijk.
De internationale gemeenschap stelde economische sancties in tegen Irak nadat dat land in 1990 Koeweit was binnengevallen. Tussen 1996 en 2003 mocht Irak op beperkte schaal olie exporteren, mits de opbrengst werd besteed aan voedsel en medicijnen voor de noodlijdende bevolking.
In de praktijk verdwenen miljoenen oliedollars in de zakken van leden van het Iraakse regime en van corrupte VN–functionarissen. Zelfs secretaris–generaal Kofi Annan is niet vrij van verdenking in deze affaire. Zijn zoon Kojo zou betrokken zijn geweest bij een aantal dubieuze oliedeals.
De zaak kostte al het voormalige hoofd van het olie–voor–voedselprogramma, de Cyprioot Benon Sevan, de kop. Hij verliet zondag definitief de VN, waar hij sinds zijn ontslag in februari een symbolisch baantje had dat hem in ieder geval verzekerde van diplomatieke onschendbaarheid.
Het tussenrapport van de commissie–Volcker stelde maandag dat Sevan zeker 150.000 dollar aan steekpenningen heeft aangenomen. Hij ontkent dat met klem en zegt dat hij wordt gebruikt als zondebok.