Hiroshima herdenkt atoomaanval
Ongeveer 55.000 mensen hebben zaterdagmorgen bij het vredesmonument in het Japanse Hiroshima herdacht dat zestig jaar geleden een Amerikaanse atoombom de stad verwoestte. Om 01.15 uur Nederlandse tijd (08.15 uur Japanse tijd) was er een minuut stilte. Het was toen precies zes decennia geleden dat de explosie het leven beëindigde van vele tienduizenden mensen. De bom luidde tevens het einde in van de Tweede Wereldoorlog.
De ceremonie, die begon met kransleggingen onder een snikhete zon, duurde ongeveer een uur. Het vredesmonument, met een destijds verwoest gebouw als middelpunt, staat vrijwel precies op de plaats waarboven de bom op 6 augustus 1945 op een hoogte van 600 meter tot ontploffing kwam.
In een korte toespraak verzekerde de Japanse premier Junichiro Koizumi dat zijn land, een van de agressors tijdens de Tweede Wereldoorlog, de ingeslagen weg van vrede zal blijven bewandelen. Hij refereerde aan het belang van de Japanse grondwet, die pacifisme als uitgangspunt heeft en aan de verklaring van de Japanse regering in 1967. Die stelde toen dat Japan nimmer kernwapens zal maken of bezitten en ook nooit zal toestaan dat atoomwapens op zijn grondgebied verblijven.
De burgemeester van de nu moderne metropool Hiroshima, Tadatoshi Akiba, vroeg de Verenigde Naties in een toespraak een speciale commissie in te stellen die zich moet buigen over mogelijkheden om de wereld vrij te maken van kernwapens.
VN–secretaris–generaal Kofi Annan liet in Hiroshima verklaren dat hij de angst van Akiba voor een verdere verspreiding van kernwapens in de wereld deelt. Hij riep de internationale gemeenschap op stelling te nemen tegen verdere kernbewapening in de wereld. Hij refereerde eraan dat niet alleen meer landen pogen kernwapens te maken of te bemachtigen, maar dat ook de huidige kernstaten hun arsenalen nog altijd moderniseren. Annans verklaring werd voorgelezen door Nobuyasu Abe, onder–secretaris–generaal voor ontwapeningszaken van de volkerenorganisatie.
Volgens het Japanse persbureau Kyodo trok de ceremonie in Hiroshima dit jaar ongeveer 10.000 meer belangstellenden dan vorig jaar. Volgende week is er ook een ceremonie in Nagasaki. De Verenigde Staten lieten daar op 9 augustus 1945 hun tweede atoombom vallen. Zes dagen later kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
De Amerikaanse B29–bommenwerper Enola Gay gooide de bom af boven Hiroshima. De verwoestende klap kostte direct aan 78.000 mensen het leven. Door de na–effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000. De tweede atoombom boven Nagasaki beëindigde direct het leven van 27.000 Japanners. Het dodental in deze stad liep uiteindelijk op tot zeker 70.000 eind 1945.
Volgens opgave van de Japanse autoriteiten, die ook de slachtoffers registeerden die jaren later vielen door bijvoorbeeld kanker als gevolg van straling, kostten de bommen aan totaal 242.437 mensen het leven.
Een meerderheid van de Amerikanen staat nog steeds achter de Amerikaanse aanval met atoombommen op de Japanse steden, bedoeld om een einde van de oorlog af te dwingen. Volgens een vrijdag verschenen opiniepeiling keurt 57 procent van de Amerikanen het gebruik van het vernietigende wapen goed. Dat is 2 procent minder dan in 1995, maar meer dan begin jaren negentig.