Venetiaan moet „oude politiek" afbreken
Ronald Venetiaan mag voor de derde keer in zijn leven de kar gaan trekken in Suriname. Zijn herverkiezing als president woensdagavond betekent dat de creoolse politicus de komende vijf jaar moet laten zien dat hij het hernieuwde vertrouwen van de Surinamers waard is. De 69–jarige ’Vene’ zal vooral de jonge Surinamers moeten bewijzen dat hij met zijn tijd wil meegaan en dat hij oog heeft voor de veranderingsgezinde stemming onder het electoraat.
Venetiaan heeft een gezapig imago opgebouwd, iemand die weliswaar aardig op de roerige Surinaamse winkel kan passen, maar zonder echt potten te breken. Zijn tweede ambtstermijn was voor veel Surinamers toch vooral teleurstellend. Zijn regerende Nieuw Front–coalitie verloor fors tijdens de parlementsverkiezingen van eind mei, Veel Surinamers achtten de tijd rijp voor een andere politiek dan die van weinig hechte en door etnische scheidslijnen bepaalde ’oude politiek’ van het Nieuw Front.
De verkiezingsuitslag gaf aan dat de NDP van ex–legerleider Dési Bouterse de meeste Surinamers wel aansprak. De ’jonge’ uitstraling van de partij, die populistische thema’s niet schuwde, gaf veel Surinamers hoop op een frisse wind in politiek Paramaribo. Dat Bouterse in Nederland is veroordeeld wegens drugshandel en nog altijd de hoofdverdachte is in de zaak van de Decembermoorden van 1982 speelden daarin even geen rol.
Venetiaan heeft zijn herverkiezing woensdag nadrukkelijk niet vooral op eigen kracht bewerkstelligd. De terugtrekking van Bouterse als presidentskandidaat en de ophef over gesjoemel rond identiteitspapieren van Rabin Parmessar hebben Venetiaan in de kaart gespeeld. Bouterse hoopte met een hindoestaanse kandidaat de Nieuw Front–coalitie uiteen te halen. Velen in het Nieuw Front vonden en vinden het namelijk tijd dat na een creool nu eindelijk een hindoestaan het hoogste ambt krijgt.
Parmessar, die namens Bouterse de kandidaat was, leek een goede kans te maken. De 52–jarige profileerde zich nadrukkelijk als een nationale kandidaat, wars van de belangenoorlogen in de ’oude politiek’ en als een goede en relatief jonge manager die orde op zaken kan stellen. De ophef over zijn dubbele nationaliteit en de geruchten over zakelijk gesjoemel deden hem uiteindelijk de das om.
Venetiaan is politiek ervaren genoeg om te weten dat zijn herverkiezing voor veel leden van de Verenigde Volksvergadering niet echt van harte was. Hij zal dan ook een zware taak krijgen om het politieke slagveld weer in orde te brengen. Het lijkt erop dat vooral de nieuwe partners van het Nieuw Front, zoals de A Combinatie van Ronnie Brunswijk, voor de frisse wind en de verjonging moeten gaan zorgen.
De president krijgt ook een nieuwe kans om zijn grote rivaal Bouterse van repliek te dienen. Bouterse is met zijn NDP een machtsfactor van betekenis in het parlement. De oud–couppleger heeft bovendien opeens weer goede banden met Jules Wijdenbosch, de man die hij ooit eerder als adviseur aan de kant zette. Samen met de VVV van Wijdenbosch kan Bouterse in de Nationale Assemblee flink stoken en mogelijk partijleden van Nieuw Front binnen de gelederen lokken.
Suriname sloot woensdag een turbulente politieke periode af na de verkiezingen van 25 mei, maar de harde wind in de voormalige Nederlandse kolonie gaat voorlopig nog liet liggen.