Leger Mauritanië pleegt staatsgreep
Militairen hebben woensdag in Mauritanië een greep naar de macht gedaan. De grenzen van de West–Afrikaanse republiek zijn gesloten.
Mauritanië gaat geregeerd worden door een militaire junta. Dat hebben de coupplegers laten weten, meldde het Arabische tv–station Al–Arabiya. Het Mauritaanse leger wil een einde maken aan het „totalitaire bewind” van president Taya. Dat staat in een verklaring die via het Mauritaanse staatspersbureau is verspreid.
De staatsradio en –televisie zijn sinds de vroege ochtend uit de lucht en militairen, voornamelijk leden van de presidentiële garde, hebben de straten rond het presidentieel paleis en woningen van ministers in de hoofdstad Nouakchott afgesloten. Bij het paleis van president Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya zijn schoten gehoord, melden ooggetuigen. De luchthaven van de hoofdstad Nouakchott is bezet door militairen en gesloten voor de burgerluchtvaart.
Het staatshoofd is niet in het land. Hij ging dinsdag naar Saoedi–Arabië voor de begrafenis van koning Fahd. Woensdagmiddag arriveerde Taya in Niger. Volgens een Mauritaanse oppositiewoordvoerder in Parijs is de coup geslaagd.
In het woestijnland heeft het leger de afgelopen jaren een aantal keer een einde gemaakt aan pogingen van militairen en burgers om de regering omver te werpen. Voor het laatst was dat in september vorig jaar. Veiligheidsdiensten arresteerden verscheidene militairen en burgers en namen wapens en munitie in beslag.
In 2003 smoorde het leger een staatsgreep in bloed. Vijftien personen kwamen om, toen de regering met tanks de macht in de hoofdstad liet veiligstellen.
President Taya kwam in 1984 zelf door een staatsgreep aan de macht. Hij knoopte in 1999 officiële betrekkingen aan met Israël.
Die maatregel oogstte veel kritiek onder de moslimbevolking van het straatarme Mauritanië.