Buitenland

Parmessar: Zakelijke relatie met Den Haag

De omstreden Surinaamse presidentskandidaat Rabin Parmessar voorziet een „vriendschappelijke en zakelijke” relatie met Nederland als hij op het pluche komt.

Buitenlandredactie
1 August 2005 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

De kandidaat namens onder meer de partij van ex-legerleider Bouterse zei zondag in het radioprogramma ”Met het oog op morgen” dat de relatie tussen Suriname en Nederland eeuwenoud is en door geen enkele Surinaamse president te negeren.

Volgens Parmessar lijden „delen van Nederland” aan een „Bouterse-syndroom” door elke keer maar te wijzen naar de coup van Bouterse en zijn vermeende rol bij de Decembermoorden van 1982.

Parmessar, verbonden aan de partij NDP van Bouterse, vindt zich vooral een „nationale kandidaat” en geen exponent van de NDP. De kandidatuur van Parmessar is onder meer omstreden omdat hij twee paspoorten heeft, een Nederlands en een Surinaams. Veel Surinaamse vrezen ook dat het aantreden van een vermeende stroman van Bouterse in Suriname het Zuid-Amerikaanse land niet veel goed kan brengen.

Parmessar zei dat de kwestie rond de paspoorten „opgelost” is en dat hij met opgeheven hoofd woensdag de stemming in de Verenigde Volksvergadering kan afwachten. Die bepaalt of hij kan aantreden als president of dat huidige staatshoofd Venetiaan kan aanblijven.

Volgens de Surinaamse procureur-generaal Subhaas Punwasi kan Parmessar zowel in Suriname als in Nederland strafrechtelijk worden vervolgd wegens oplichting. Het Dagblad Suriname meldde dat zaterdag.

De verklaring die Parmessar vorige week naar de Nederlandse ambassade in Paramaribo stuurde, is volgens de procureur-generaal een impliciete bekentenis van strafbare feiten. Parmessar gaf aan dat hij sinds zijn naturalisatie in 1990 geen Nederlander meer is. Hij wist echter in 2004 een Nederlands paspoort te bemachtigen in Bodegraven nadat hij „toevalligerwijs” had ontdekt dat hij nog in het bevolkingsregister voorkwam.

„Uit standaard-jurisprudentie van de Hoge Raad der Nederlanden volgt dat het niet gerechtigd zijn tot het verkrijgen van een Nederlands paspoort, het misdrijf van oplichting is, met het oogmerk van wederrechtelijke bevoordeling door het aannemen van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels de Nederlandse Staat te bewegen tot afgifte van een Nederlands paspoort”, aldus het rapport van de procureur-generaal.

Suriname kan Parmessar ook vervolgen als hij als Surinamer in Nederland de strafbare feiten heeft gepleegd. Op basis van de Surinaamse wet op de nationaliteit moest Parmessar al in 1990 actief handelen om van zijn oorspronkelijke Nederlandse nationaliteit af te komen.

Het is niet duidelijk of Punwasi tot vervolging van Parmessar zal overgaan.

Nadat anderhalve week geleden, kort voor de tweede ronde van de presidentsverkiezing in het parlement, duidelijk was geworden dat Parmessar een dubbele nationaliteit had, werd toch besloten de verkiezing door te laten gaan. Het besluit was een politiek compromis „in het algemeen belang en rust en orde in de samenleving.”

Het Nederlandse ministerie van Justitie meldde donderdag dat Parmessar geen dubbele nationaliteit kan hebben. Dat is bepaald in 1975, het jaar waarin Suriname zelfstandig werd. Parmessar zou alleen de Nederlandse nationaliteit hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer