Buitenland

„Schoonmaakactie Zimbabwe beëindigd”

Zimbabwaanse ministers hebben donderdag de overheidscampagne om Zimbabwe te zuiveren van sloppen en straathandel officieel ten einde verklaard, nadat een VN-gezant een vernietigend rapport over de campagne had uitgebracht aan de Veiligheidsraad.

AP
29 July 2005 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

„Operatie Murambatsvina (weg met de rommel) is nu voltooid”, verklaarde vice-president Joyce Mujuru voor de radio, terwijl onderminister van Informatie Bright Matonga compensatie beloofde voor gedupeerden die gebruikmaken van „wettelijke kanalen.”

Volgens de oppositie gaat het slopen van huizen en het hardhandig verjagen van bewoners en straathandelaars echter gewoon door. De Beweging voor Democratische Verandering beweert dat de schoonmaak is bedoeld om de oppositiebolwerken in de grote steden op te breken en haar aanhangers naar het straatarme platteland te jagen ter heropvoeding door activisten van de regeringspartij ZANU-PF.

De regering zegt slechts een einde te willen maken aan misdaad, zwarthandel en illegaliteit en belooft nieuwe huizen te bouwen voor de verjaagden. Maar volgens economen beschikt de regering niet over de 3 biljoen Zimbabwaanse dollar (248 miljoen euro op het moment van bekendmaking) die zij daarvoor zegt te willen uittrekken. En al was dat geld er wel, dan zou het volgens de kerken slechts toereiken om eentiende van de 30.000 tot 50.000 vernielde onderkomens te vervangen.

De vice-premier zei in haar praatje, dat de hele dag voor de radio werd herhaald, dat de laatste fase van ”Operatie Garikai” (laten we ons vestigen en in vrede leven) is aangebroken en dat de regering daar geld voor apart heeft gelegd. Zij vroeg de internationale gemeenschap „te stoppen met modder gooien” en de regering te steunen in haar „nobele pogingen” het leven voor alle Zimbabwanen te verbeteren.

President Robert Mugabe brengt momenteel een bezoek aan China. Of het besluit om de schoonmaak te beëindigen zijn toestemming heeft, is niet duidelijk. In het verleden heeft hij verzachtende maatregelen die medewerkers tijdens zijn afwezigheid hadden genomen meermalen ongedaan gemaakt. Zo herriep hij in 2000 een bevel van vice-president Joseph Msika aan militante leden van de ZANU-PF om zich te verwijderen van 5000 boerenbedrijven die zij van blanken hadden afgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer