Buitenland

Kernkoppenarsenaal terug naar 1700/2200

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Bush hebben in Moskou een ’historisch’ akkoord getekend over een wederzijdse forse afname van het aantal kernwapens. Maar wat houdt dit precies in?

Buitenlandredactie
25 May 2002 00:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

De ondertekening in het Kremlin vormde het hoogtepunt van de reis die Bush momenteel door Europa maakt. Volgens de Amerikaan symboliseert het akkoord het definitieve einde van de Koude Oorlog. Critici menen daarentegen dat het akkoord dat vrijdag werd getekend eigenlijk niet zoveel voorstelt.

De twee landen brengen volgens de overeenkomst hun wapenarsenaal terug van de huidige circa 7000 tot 6000 kernkoppen per land tot elk een aantal van tussen de 1700 en 2200. Die operatie zal tien jaar duren. De VS zullen een deel van de wapens overigens niet ontmantelen maar opslaan, zo spraken de twee landen af.

Moskou heeft zich daar aanvankelijk fel tegen verzet, maar uiteindelijk stemde Poetin er toch mee in. Het Russische staatshoofd kampt onder meer met het probleem dat hij het onderhoud van het huidige Russische arsenaal nauwelijks kan bekostigen. Het Kremlin zegt wel te willen blijven aandringen op volledige ontmanteling van Amerikaanse kernwapens.

Het akkoord, overigens maar bestaande uit een paar velletjes A4, geeft de VS de mogelijkheid kernwapens weer te activeren als de internationale situatie daarom vraagt. Het Witte Huis kijkt daarbij vooral naar de ”schurkenstaten” als Iran, Irak en Noord-Korea.

Bush wil Rusland nu echt definitief schrappen als ”vijand” van de VS. Daarom ook tekenden beide landen vrijdag ook verscheidene strategische samenwerkingsverbanden. Poetin maakte vrijdag wel vast duidelijk dat die strategische samenwerking met de VS ook grenzen heeft. Tot ergernis van Washington helpt Moskou Iran momenteel met de bouw van een kerncentrale. Bush vreest dat de „radicale geestelijken” in het islamitische land daarmee potentieel ook de hand kunnen leggen op massavernietigingswapens.

Poetin ontkende vrijdag dat Rusland Iran in staat zal stellen dergelijke wapens te maken. Hij wees er zijn bezoeker ook fijntjes op dat de VS zelf bijdragen aan de bouw van kerncentrales in Noord-Korea, uitgerekend een van de leden van de ”as van het kwaad” van Bush. Deze Amerikaanse hulp, in ruil voor afschaffing van het vermeende kernwapenprogramma van Noord-Korea, verschaft het stalinistische regime tenslotte ook geen potentieel gevaarlijke technologie, aldus Poetin.

Poetin en Bush reikten elkaar ook de hand over mogelijke leveranties van Russische olie aan de VS. Een vrijdag getekende intentieverklaring rept nog alleen van een „energiedialoog”, maar de reikwijdte ervan zal uiteindelijk groot zijn. De VS onder Bush willen minder afhankelijk zijn van olieleveranties uit het Midden-Oosten en ook van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen.

Bush heeft zijn zinnen al gezet op de winning van olie in eigen land, maar leveranties uit Rusland zouden in het huidige vriendschappelijke klimaat tussen het Witte Huis en het Kremlin ook goed passen. Voor Moskou, nu al de grootste olieleverancier na Saudi-Arabië, zou het een uitgelezen mogelijkheid zijn het marktaandeel terug te krijgen dat het is verloren sinds de val van de Sovjet-Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer