„Vrijheid van godsdienst in N-Korea moet op agenda”
Tijdens het zeslandenoverleg over het verdachte nucleaire programma van Noord-Korea, dat dinsdag na ruim een jaar hervat is, zou ook over mensenrechten en in het bijzonder over de godsdienstvrijheid in dit land gesproken moeten worden. Dat vindt de internationale zendingsorganisatie Open Doors.
In de Chinese hoofdstad praten sinds dinsdag vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Rusland en Japan met Noord-Korea over diens atoomwapenprogramma.
Het door communisten geregeerde land staat al drie jaar op de niet eervolle eerste plaats van de Ranglijst Christenvervolging, een uitgave van Open Doors. De lijst rangschikt landen naar de mate waarin christenen om hun geloof worden vervolgd of gediscrimineerd. Aan de hand van vragenlijsten met bijna vijftig vragen wordt de ranglijst samengesteld. Aan de vragen worden punten toegekend. Het land dat de meeste punten scoort, komt boven aan de lijst te staan.
Het regime van dictator Kim Jong Il slaat niet alleen politieke dissidenten in de boeien, maar ook hun kinderen tot in de derde generatie. Volgens de zendingsorganisatie, zo bericht de Duitse persdienst Idea, heeft de alleenheerser een nationale pseudo- religie ingevoerd. Hele schoolklassen moeten zich buigen voor standbeelden van de vroegere heerser Kim Il Sung, die leefde van 1912 tot 1994.
Christenen kunnen slechts met groot gevaar voor eigen leven elkaar ontmoeten. Duizenden van hen zitten in werkkampen. Ze werken twintig uur per dag en worden van alle gevangenen het slechtst behandeld. Naar de hemel kijken is verboden voor de christenen, die in gebogen houding worden vastgehouden.
Volgens Open Doors zijn er in 2004 ten minste twintig christenen in gevangenschap doodgeschoten of -geslagen. Mensenrechtendeskundigen vermoeden dat er in Noord-Korea meer mensen vanwege hun geloof zijn opgesloten dan in enig ander land. Van de 22 miljoen inwoners bevinden er zich meer dan 200.000 in concentratiekampen.
Volgens statistici komen 400.000 christenen in het geheim samen om een kerkdienst te houden. Officieel telt in het land 10.000 christenen. Zij behoren tot een door de staat gecontroleerd verband.
De president van Open Doors Amerika, Carl Moeller, zei dat hij bidt dat in Peking ook de mensenrechten in Noord-Korea aan de orde zullen komen.