„Palestijnse politie te groot en corrupt”
Het veiligheidsapparaat van de Palestijnse Autoriteit heeft te veel personeel, dat bovendien onderbewapend en slecht gemotiveerd is en zich dikwijls schuldig maakt aan machtsmisbruik.
Dat concludeert het onafhankelijke Amerikaanse Strategic Assessments Initiative (SAI) in een met Canadees en Nederlands geld opgesteld onderzoeksrapport.
Het rapport is een zware klap voor de regering van de Palestijnse leider Mahmud Abbas, die sinds de dood van Yasser Arafat eind vorig jaar een reeks hervormingen doorvoerde in het veiligheidsapparaat.
Volgens het rapport spelen familie- en clanbanden nog steeds een erg belangrijke rol bij de Palestijnse politie en veiligheidstroepen en overstemmen zij soms de wettelijke hiërarchie en loyaliteit waar agenten en militairen zich aan dienen te houden. Zo behoren nog steeds veel leden van het Palestijnse veiligheidsapparaat tegelijkertijd tot strijdgroepen. Verder is het arbeidsethos bij de politie zwak en zijn veel agenten en militairen corrupt.
Het SAI maakt ook melding van mensenrechtenschendingen door vooral de verschillende inlichtingendiensten in de Palestijnse gebieden. Die zouden mensen willekeurig oppakken en lang vasthouden voordat zij voor een rechter worden gebracht. Volgens het rapport heeft het Palestijnse veiligheidsapparaat bovendien veel te veel medewerkers. Geen land ter wereld heeft zo’n omvangrijk veiligheidsapparaat ten opzichte van het aantal inwoners.
Abbas begon direct na zijn aantreden eerder dit jaar met de hervorming van het veiligheidsapparaat, mede als gevolg van internationale kritiek op de schijnbare straffeloosheid waarmee de Palestijnse strijdgroepen zowel in de Palestijnse gebieden als in Israël aanslagen konden plegen. De Verenigde Staten stuurden generaal William Ward naar de regio om te helpen met de hervormingen.