Italianen houden rekening met aanslag
Zes keer vals alarm op één dag. Een pakket maatregelen om het terrorisme te bestrijden heeft in Italië de rust niet teruggebracht.
Een Cityhopper van de KLM afkomstig uit Amsterdam zorgde donderdagmiddag voor paniek op het vliegveld van Bologna. Monteurs waren bezig met onderhoud aan het kleine toestel toen een doordringende lucht uit het toilet opsteeg. Het personeel sloeg direct alarm, waarna het luchtruim werd gesloten en de brandweer met groot materieel uitrukte. Na een uur werd het sein veilig gegeven. Het bleek te gaan om een zwaar reinigingsmiddel dat schoonmakers in het vliegtuigtoilet hadden gebruikt.
Eerder op de dag werd in het havengebied van Napels drie keer alarm geslagen nadat op drie verschillende plaatsen verdachte pakketjes waren aangetroffen. Eén pakket, waarin benzine zat, werd voor de zekerheid tot ontploffing gebracht. De twee andere pakketten bevatten geen explosief materiaal.
In Rome ging het centraal station dicht nadat een achtergelaten koffer was aangetroffen op het perron. Ook vals alarm. In een luxueus hotel bij Vaticaanstad werden twee Algerijnen gearresteerd na een tip van de portier. De mannen wekten argwaan door te veel vragen te stellen over de Sint-Pieter en het Vaticaan, zo meldde dagblad La Repubblica vrijdag. Bij hun arrestatie hadden de twee Algerijnen valse paspoorten, veel contanten en een adreslijst in het Arabisch op zak. De politie vermoedde dat het om terroristen ging. Maar na een onderzoek van een paar uur bleek dat het ging om ’gewone’ criminelen.
Het vals alarm geeft aan dat de zenuwen van de Italianen tot het uiterste zijn gespannen, maar ook dat hun alertheid groot is. Het land wordt beschouwd als voornaam doelwit van terroristen. Dat werd vrijdag nog eens benadrukt door een bedreiging die op internet was gezet en afkomstig was van de Martelaarsbrigade van Abu Hafs al-Masri. Deze groep zou achter de aanslagen in Londen zitten, inclusief de mislukte van donderdag.
De groepering schreef onder andere: „Wij zullen opnieuw in het hart van de Europese hoofdsteden toeslaan: in Rome, Amsterdam en in Denemarken, waarvan de troepen nog steeds in Irak zijn in dienst van hun Amerikaanse en Britse bazen.” Of de bedreiging authentiek is, is niet met zekerheid te zeggen.
Toch geven Italianen niet geheel toe aan hun angst. Uit een opinieonderzoek dat vrijdag door het Italiaanse persbureau ANSA werd gepubliceerd, blijkt dat deze zomer weliswaar 2 miljoen minder Italianen met vakantie gaan, maar dat de slechte economische situatie de hoofdreden is en niet zozeer de dreiging van terrorisme. Italië heeft, zoals het Verenigd Koninkrijk, veel ervaring met het terrorisme. In de jaren ’70 en ’80 maakten linkse en rechtse terroristische groeperingen honderden slachtoffers.
Om een grotere vuist tegen het terrorisme te maken, heeft de ministerraad vrijdagmiddag een wetgevend decreet aangenomen waardoor de politie en de carabinieri per direct uitgebreidere bevoegdheden krijgen. Een decreet heeft geen parlementaire stemming nodig en zijn duur is normaliter beperkt. Hoe dan ook worden de nieuwe -in totaal negentien- maatregelen door bijna alle politieke partijen gesteund.
Het antiterrorismedecreet voorziet onder meer in het langer vasthouden van verdachten (maximaal 24 uur) en het belonen van illegale immigranten met een verblijfsvergunning als zij de politie bruikbare informatie in handen spelen. De politie krijgt ook carte blanche wat betreft het verzamelen van DNA-materiaal van mensen die verdacht worden van terrorisme.
Verder zullen de grenzen beter worden bewaakt, zonder dat echter het Schengen-akkoord (geen controle van de Europese binnengrenzen) over boord wordt gezet. Buiten het decreet valt de instelling van een nieuwe justitieafdeling die de strijd tegen het islamitisch terrorisme zou moeten coördineren. Daarover gaat het parlement wel stemmen. Een wetsvoorstel daartoe is in de maak.