Londen: Radicalen direct uitzetten
De Britse regering gaat een lijst opstellen met „onaanvaardbaar gedrag” dat terrorisme aanmoedigt. Buitenlanders die de regels overtreden, worden onmiddellijk het land uitgezet.
Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Clarke, in het Lagerhuis gezegd. Buitenlanders kunnen nu al onder bepaalde voorwaarden worden uitgezet, maar de Britse regering wil na de zelfmoordaanslagen in Londen van 7 juli sneller en krachtiger kunnen optreden. „Onder de huidige omstandigheden heb ik besloten dat het juist is om deze bevoegdheden uit breiden om degenen die aanzetten tot terrorisme aan te pakken.”
De lijst heeft onder meer betrekking op het beheren van radicale websites en het schrijven en publiceren van opruiende teksten. De lijst past binnen de plannen voor een strengere antiterrorismewetgeving, waarover regering en oppositie onlangs overeenstemming hebben bereikt.
Clarke liet verder weten dat Groot-Brittannië bijna rond is met Jordanië over het terugsturen van Jordaniërs die niet langer gewenst zijn, zoals radicale moslimpredikers. Onder internationaal recht mag Groot-Brittannië niet zomaar mensen terugsturen naar een land als Jordanië, waar ze de kans lopen in de gevangenis te belanden en mishandeld of gemarteld te worden. De Jordaanse autoriteiten zouden garanties hebben gegeven dat dergelijke personen humaan worden behandeld. Met andere Arabische landen wordt aan vergelijkbare overeenkomsten gewerkt.
De Britse premier Blair gaf woensdag aan te overwegen een internationale conferentie over de aanpak van het moslimextremisme in de wereld te organiseren. Blair wil vooral bespreken hoe voorkomen kan worden dat op koranscholen in de radicale islam wordt onderwezen, zo zei hij in het Britse Lagerhuis.
Vertegenwoordigers van de Britse islamitische gemeenschap hebben woensdag bij de regering in Londen een verzoek ingediend voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar de achtergronden van de aanslagen in Londen. Zo’n 25 vertegenwoordigers ontmoetten dinsdag premier Blair en woensdag minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke om te bespreken hoe Groot-Brittannië op de zelfmoordaanslagen moet reageren. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat Clarke in september een besluit zal nemen over het verzoek.
De Franse president Jacques Chirac heeft woensdag bevestigd dat een van de 56 mensen die bij de aanslagen in Londen om het leven kwamen de Franse nationaliteit had. Het gaat om de 24-jarige student Ihab Slimane, die drie maanden in Londen was om zijn Engels te verbeteren. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat een als vermist opgegeven Poolse vrouw onder de slachtoffers is. In totaal zijn bij de aanslagen drie Polen om het leven gekomen. De Britse minister Clarke zei gisteren dat alle 56 slachtoffers van de aanslagen zijn geïdentificeerd.
Uit een opiniepeiling in opdracht van de krant The Guardian blijkt dat ruim tweederde van de Britten vindt dat premier Blair zeker deels verantwoordelijkheid draagt voor de aanslagen van 7 juli in Londen, vanwege zijn beslissing om Britse troepen te laten deelnemen aan de invasie van Irak. Slechts 28 procent van de ondervraagden vindt dat Blair geen verantwoordelijkheid voor de aanslagen draagt. Maar liefst 33 procent vindt dat hij in hoge mate verantwoordelijk is, 31 procent vindt dat hij in lichte mate verantwoordelijk is.
Ook de Londense burgemeester Ken Livingstone gaf woensdag te kennen dat het Westen het moslimterrorisme deels zelf over zich heeft afgeroepen door zijn bemoeienis met het Midden-Oosten. „Wij hebben deze mensen gecreëerd. We hebben ze gemaakt. We hebben ze gefinancierd”, meent Livingstone. Hij verwees naar het beleid van de Verenigde Staten in de jaren tachtig waarbij moedjahedienstrijders in Afghanistan geld, wapens en trainingen kregen in hun strijd tegen de Russen. „Een van hen was Osama bin Laden”, aldus Livingstone.