Kolonisten staken mars op Gaza
De leiders van duizenden kolonisten en sympathisanten die de afgelopen dagen probeerden Israëlische nederzettingen in de Gazastrook te bereiken om de door de regering aangekondigde ontmanteling ervan te voorkomen, hebben hun verzet woensdagnacht opgegeven.
Ongeveer 10.000 mensen die de afgelopen dagen zonder succes probeerden door het door leger en politie gelegde kordon rond de Gazastrook heen te breken, zullen donderdag terugkeren naar huis. De demonstranten zijn fel gekant tegen de voor augustus geplande ontmanteling van de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied.
Leiders van de betoging gaven aan dat er naar andere wegen zal worden gezocht om alsnog de Gazastrook te bereiken. Volgens Benzi Liberman, een van de organisatoren van de betoging, wordt niet meer geprobeerd en bloc de Gazastrook te bereiken, maar trachten de betogers nu „in kleine groepen te infiltreren.” Zo moet alsnog worden bereikt dat „over twee weken 10.000 van ons” in de joodse nederzetting Gush Katif zijn.
De politie heeft al 250 arrestaties verricht onder mensen die probeerden de Gazastrook binnen te dringen, zo meldt het Israelische dagblad Ha’aretz donderdagochtend op zijn website. De betogers claimen dat in de loop van de nacht 1000 van hen Gush Katif hebben bereikt.
Het kamp van de betogers in Kfar Maimon werd woensdag omsingeld door ongeveer 20.000 manschappen van de politie en het leger.
Het Israëlische parlement, de Knesset, wees woensdag een voorstel van de religieuze oppositie van de hand om de terugtrekking een jaar uit te stellen. Het voorstel sneuvelde met 69 tegen 41 stemmen. Volgens premier Ariel Sharon gaf de stemming weer dat de bevolking de ophanden zijnde terugtrekking steunt. De politieke mogelijkheden om de terugtrekking, die half augustus moet beginnen, tegen te houden of op z’n minst te vertragen, zijn nu uitgeput.
De politie heeft geen geweld ingezet om de demonstranten te verdrijven. Ha’aretz hekelde woensdag nog in een commentaar de terughoudende opstelling van de veiligheidstroepen. „Het is beter dat de politie en het leger zich realiseren dat er maar één manier is om de besluiten uit te voeren: met kracht, vastbeslotenheid en alle andere manieren die hun ter beschikking staan. Net zoals de politie en het leger in andere democratieën doen, als opruiers hen dreigen omver te gooien”, aldus de krant.
The Jerusalem Post deed woensdag een oproep aan de raad voor joodse nederzettingen in Judea, Samaria en Gaza, die de protestacties organiseert, te zorgen dat deze niet omslaat in een complete confrontatie en wetteloosheid die de sociale cohesie en democratie in Israël verscheuren.
Minister Tzachi Hanegbi (Jeruzalem-zaken), die tegen de terugtrekking heeft gestemd, waarschuwde er op de legerradio voor dat Israël tegenover tegenstanders staat die willen voorkomen dat de staat zijn democratisch genomen besluiten uitvoert.