Alternatief voor rondje om de kerk
De ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen heeft een alternatief dienstrooster voor het ’rondje om de kerk’ ontwikkeld. De OR kiest voor een verdeling van de ’lusten en de lasten’ onder conducteurs en machinisten. Dat heeft OR-voorzitter G. Wold donderdag gezegd.
In het model hoeven niet steeds dezelfde conducteurs en machinisten op te draaien voor problematische trajecten waar over het algemeen veel agressie heerst onder passagiers. Bovendien rijden er in de plannen van de OR meer treinen en verbeteren dienstverlening en punctualiteit. Ook varieert de route die treinen rijden, een grote wens van machinisten en conducteurs.
Het alternatief van de OR is totstandgekomen na maanden onderzoek en vele gesprekken met werknemers. De opdracht volgde op het zogenoemde april-akkoord van vorig jaar. Directie, bonden en ondernemingsraad sloten op 23 april 2001 vrede, waarmee een einde kwam aan maandenlange onrust en zelfs spoorstakingen.
„Het ei is gelegd. Hiermee moet een einde komen aan tientallen jaren gesteggel en conflicten over de inzet van rijdend personeel”, verklaarde Wold. De OR heeft het plan inmiddels overhandigd aan de directie van NS-Reizigers. Legt de directie het alternatief voor het rondje om de kerk naast zich neer, dan beslist een onafhankelijke commissie welk rooster het meest geschikt is. Wold vindt dat de NS niet om dit plan heen kan.
Volgens de OR is zijn plan beduidend goedkoper dan het huidige rooster. Zo zijn er 2 procent (120 mensen) minder mensen nodig om de treinen te laten rijden. De NS kan die mensen als reservepersoneel inzetten bij storingen. Hierdoor vallen er minder treinen uit. Verder komt het plezier voor de werknemers weer terug. „Het wordt weer erg leuk om bij de NS te werken”, zei Wold.
De OR vindt dat de invoering van het rondje om de kerk vorig jaar de verhoudingen tussen personeel en directie heeft geschaad. Het alternatief kan volgens de personeelsvertegenwoordiging een ommekeer teweegbrengen, omdat het personeel zelf betrokken is geweest bij het ontwikkelen van het plan. Het plan kan volgens Wold rekenen op een enorm draagvlak onder het personeel.