Buitenland

Veiligheidstroepen omsingelen Kfar Maimon

Ongeveer 20.000 man van de Israëlische veiligheidstroepen hebben woensdagavond het kamp van Kfar Maimon omsingeld. Tegenstanders van de Israëlische terugtrekking uit de bezette Gazastrook hebben bij die grensplaats hun kamp opgeslagen en willen van daaruit een verboden mars houden naar de joodse nederzetting Gush Katif om de ontruiming ervan te verhinderen.

ANP
20 July 2005 20:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

Een maand voor de geplande ontruiming van de 21 nederzettingen, die op 17 augustus moet beginnen, is het Israëliërs verboden nog de Gazastrook in te reizen. Na de ontruiming van de joodse nederzettingen, die volgens plan ongeveer een maand in beslag zal nemen, wil Israël zich uit het bezette gebied terugtrekken. Ook vier kleine nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden ontruimd.

Tienduizenden vooral rechtse betogers waren maandag met hun protestmars begonnen. Zij kwamen de Gazastrook echter niet in, waarop ze neerstreken bij de grens in Kfar Maimon. De organisatoren van de actie verklaarden die woensdagmiddag voor beëindigd, maar naar schatting 7000 betogers willen nog steeds proberen door het kordon van politie en militairen te breken.

Organisator van de mars is de Yesha Raad, de overkoepelende organisatie van de kolonisten. Leiders van de raad hebben de politie woensdag gezegd dat de demonstranten niet van plan zijn geweld te gebruiken. De politie vertrouwt er echter niet op dat de leiders alle betogers onder controle zullen hebben.

Eerder op de dag had de Knesset (het Israëlische parlement) drie moties voor uitstel van de ontruiming van de nederzettingen verworpen. Een aantal rechtse parlementsleden had de moties ingediend. Volgens premier Ariel Sharon gaf de stemming weer dat de bevolking de ophanden zijnde terugtrekking steunt. De moties werden alledrie met een ruime meerderheid weggestemd.

Sharon kreeg echter niet de volledige steun van zijn kabinet. Volgens de Israëlische krant Haaretz stemde minister Silvan Shalom van Buitenlandse Zaken voor uitstel van de terugtrekking. De ministers Benjamin Netanyahu van Financiën en Limor Livnat van Onderwijs hadden de vergadering voor de duur van stemming verlaten. Zij hadden eerder tijdens een stemming in het kabinet voor uitstel van de terugtrekking gestemd.

Oud–minister van Welzijn Zevulun Orlev, indiener van een van de moties, had voorgesteld de ontruiming niet voor juli volgend jaar te beginnen. Naar zijn mening heeft de Israëlische regering nog onvoldoende voorzieningen getroffen voor de ruim 8000 kolonisten.

„De regering probeert ons voor de gek te houden als ze beweert dat alles klaar is om de kolonisten te herhuisvesten", zei hij tijdens het debat. „Het tijdschema dat de regering heeft opgesteld, is wreed en inhumaan. Gemeenschappen dreigen alles kwijt te raken, zowel economisch als sociaal", aldus Orlev. Hij stapte vorig jaar uit de regering uit protest tegen de terugtrekkingsplan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer