Gaza-mars had van meet af aan weinig kans
Een harde confrontatie tussen enerzijds Israëlische veiligheidstroepen en anderzijds kolonisten en hun geestverwanten is uitgebleven.
Leger en politie zijn er bij moshav Kfar Maimon in geslaagd de mars naar het nederzettingenblok Gush Katif in de Gazastrook tot staan te brengen.
De Israëlische politie had de mars naar het nederzettingenblok Gush Katif illegaal verklaard. De rechts-radicale demonstranten waren van plan naar de joodse nederzettingen in de Gazastrook te trekken, waar al tentenkampen staan. Met hun aanwezigheid wilden ze voorkomen dat het leger en de politie de dorpen in augustus evacueren.
Dat de demonstranten hun reisdoel zouden bereiken, leek van meet af aan onwaarschijnlijk. Het was duidelijk dat leger en politie hun uiterste best zouden doen om te voorkomen dat de rechts-radicalen de terugtrekking nog gecompliceerder zouden maken dan deze al is.
De politie hield maandag in het hele land bussen tegen die naar de stad Netivot in de Negevwoestijn wilden rijden, waar de mars zou beginnen. Vele betogers wisten echter met auto’s en taxi’s het startpunt in de Negev toch te bereiken. In de loop van de avond stond de politie de reis met bussen toch toe.
Maandagavond na zonsondergang trokken de betogers naar een kampeerplaats bij Kfar Maimon, waar ze de nacht doorbrachten. Dinsdag gingen ze de moshav zelf binnen, waar de lokale bevolking van orthodoxe joden hun missie steunde. Twintigduizend manschappen van politie en leger legden echter een kordon om het dorp om te voorkomen dat de demonstranten naar Kisufim zouden trekken, waar zich een toegangsweg naar de nederzettingen in de Gazastrook bevindt.
Alleen degenen die naar huis wilden gaan, mochten Kfar Maimon verlaten. En dat waren er heel veel. Vooral ouders met kinderen hielden het voor gezien en keerden terug naar huis. Temperaturen van boven de 30 graden maakten het geïmproviseerde verblijf uiterst zwaar.
Toch hebben de rechts-radicalen gedeeltelijk succes geboekt. De politie slaagde er niet in te voorkomen dat ze maandag Netivot in de Negevwoestijn bereikten en van daaruit naar een kampeerplaats bij Kfar Maimon liepen. De demonstranten gingen ook door met hun pogingen psychologische druk uit te oefenen op soldaten, door hen op te roepen niet mee te werken aan de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook. Bovendien wisten ze dagen achtereen de aandacht van de Israëlische media vast te houden.
De politie zag af van het gebruik van harde antioproermethoden. De krant Ha’aretz hekelde in een commentaar de terughoudende opstelling van de veiligheidstroepen. „Het is beter dat politie en leger zich realiseren dat er maar één manier is om hun besluiten uit te voeren: met kracht, vastbeslotenheid en alle andere manieren die hun ter beschikking staan. Net zoals de politie en het leger in andere democratieën doen, als opruiers hen dreigen omver te gooien.”
Het dagblad The Jerusalem Post deed woensdagmorgen een oproep aan de raad voor joodse nederzettingen in Judea, Samaria en Gaza, die de protestacties organiseert, ervoor te zorgen dat deze niet omslaan in een confrontatie en wetteloosheid die de sociale cohesie en de democratie in Israël bedreigen.
Minister Tzachi Hanegbi (Jeruzalem), die tegen de terugtrekking heeft gestemd, waarschuwde er op de legerradio voor dat Israël tegenover tegenstanders staat die willen voorkomen dat de staat zijn democratisch genomen besluiten uitvoert.
Vice-premier en leider van de Arbeiderspartij Shimon Peres gaf via de Israëlische website Ynet te kennen dat hij niet gelooft dat de kolonisten uitzijn op een burgeroorlog. Hij noemde het evenwel „een schandaal” dat de demonstranten de soldaten blootstellen aan propaganda, wat leidt tot weigering van bevelen.