Geen gesjoemel met werktijden politieagenten
Politiekorpsen houden er geen schaduwboekhouding op na om overuren te maskeren. Wel draaien veel agenten nog steeds veel te lange dagen. Dat heeft de Arbeidsinspectie vrijdag gezegd.
„Structureel te lange werktijden kunnen de gezondheid van medewerkers schaden. Bij riskant werk, zoals in arrestatieteams, kan verminderde alertheid door vermoeidheid tot levensgevaarlijke situaties leiden”, stelt de Arbeidsinspectie. Het stuwmeer aan overuren wordt echter niet verdoezeld, aldus de Arbeidsinspectie.
Begin maart uitte de Nederlandse Politiebond (NPB) deze beschuldiging aan de politiekorpsen. De NPB werd ondersteund door onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Die hadden berekend dat 15 procent van de uren in de officiële boekhouding van een bepaalde politieregio niet klopte.
Naast de overschrijding van de werktijden heeft de Arbeidsinpectie wel kritiek op de slechte registratie van de uren. „Zo kwam het voor dat buurtagenten die buiten werktijd telefonisch vragen hadden beantwoord, die werktijd niet noteerden. Ze kregen voor dit werk een vaste vergoeding bovenop hun salaris”, aldus de inspectiedienst.
Het is niet de eerste keer dat de inspectie aan de bel trekt. Onder andere voor arrestatieteams, observatieteams en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging heeft de politie moeite om genoeg mensen aan te trekken.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken is blij met de conclusie van de inspectie dat er geen fraude is gepleegd. Daardoor is de integriteit van de politie niet in het geding. Het departement hekelt de NPB, omdat die de politie ten onrechte in een kwaad daglicht heeft gesteld.
NPB-voorzitter Van Duijn is niet onder de indruk en wijst erop dat de inspectie fraude niet heeft kunnen vaststellen. „Wij zeiden aan het begin van het onderzoek al dat ze het niet zullen vinden. Daarvoor is namelijk de medewerking nodig van degenen binnen het korps die dit doen.” Van Duijn zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan zijn bronnen.