Camera’s politiebus controleren auto’s
De politie in de Hoeksche Waard heeft sinds kort twee handige hulpjes: twee camera’s voor- en achter in de politiebus die al rijdend de kentekens van elke auto die ze ontmoeten lezen en razendsnel verbinden met een databank.
Is er iets met een waargenomen auto aan de hand, dan klinkt in de politiebus onmiddellijk alarm. Het systeem geeft aan of het voertuig is gestolen of omgekat, dat de auto een technisch mankement heeft of dat de bestuurder een rijontzegging heeft. „We hebben er met dit systeem eigenlijk een paar extra ogen en een uitstekend geheugen bij”, stelt agent Kees Vermolen.
Het zogeheten Pagis-systeem verwerkt de informatie op een snelle manier. Terwijl de politiebus door de straten rijdt, leest het de kentekens van de auto’s die zich voor en achter het voertuig bevinden. Na registratie wordt automatisch een koppeling gelegd met een databank. Door de camerastand aan te passen kunnen zelfs alle geparkeerde auto’s meegenomen worden.
„Voorheen hielden we aan de hand van computerlijsten de kentekens in de gaten”, licht Vermolen toe. „Nu neemt het Pagis-systeem dat werk van ons over. Handmatig deden we ongeveer twintig voertuigen per surveillancedienst, Pagis doet er per dienst tussen de 400 en 500.”
Als de bus stilstaat, werkt het systeem stug door. „Onlangs parkeerden we de bus op de plaats van een aanrijding. Terwijl wij ter plekke met ons werk bezig waren, signaleerde een van de camera’s een auto die als gestolen geregistreerd staat. Die konden wij weliswaar niet aanhouden, maar we weten nu wel dat die auto in onze omgeving rondrijdt.”
Ook bij inbraken kan het systeem van pas komen, aldus Vermolen. „Als getuigen een kenteken hebben genoteerd, kunnen we dat tijdens de dienst als extra zoekopdracht in invoeren. Wie weet kom je de auto ergens in de buurt wel tegen. Met dit systeem kun je zelfs naderhand teruglezen welke auto op welk tijdstip ergens heeft gereden. Al die gegevens kunnen bijdragen aan het oplossen van een misdrijf.”
Het systeem is op proef in de regio en komt uit Engeland. Daar heeft het gezorgd voor een vertienvoudiging van het aantal aanhoudingen, weet Vermolen.
Over de eerste ervaringen in de Hoeksche Waard is hij tevreden. „We hebben al een aantal aanhoudingen dankzij het systeem gehad. In korte tijd kunnen we veel auto’s controleren en dat zorgt ervoor dat de pakkans flink wordt verhoogd.”