Buitenland

Verbannen Palestijnen komen aan op voorlopige bestemming

Twaalf van de dertien militante Palestijnen die anderhalve week geleden naar Cyprus kwamen, zijn daar weer weg. Ze zijn woensdag met twee vliegtuigen naar hun verschillende Europese bestemmingen gebracht. De dertiende blijft voorlopig op het eiland.

Buitenlandredactie
23 May 2002 09:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

Italië heeft de drie Palestijnen die het voorlopig heeft opgenomen met een eigen toestel opgehaald. De overigen gingen aan boord van een Spaans toestel, dat onderweg naar Madrid een tussenlanding maakte in Athene. Spanje biedt ook drie Palestijnen onderdak, Griekenland en Ierland twee en Portugal en België één. Cyprus wil nog van de dertiende Palestijn af. Hij zou de gevaarlijkste van het stel zijn. Het is niet bekend wie waarheen gaat.

De Belgische autoriteiten weigeren elke informatie over de Palestijn die vanuit Cyprus in België terechtkon. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel wil alleen kwijt dat de man in de nacht van dinsdag op woensdag zijn verblijfsvoorwaarden schriftelijk heeft aanvaard.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt naar zijn zeggen ’radiostilte’ in acht genomen en dus wordt niets meegedeeld over die verblijfsvoorwaarden, de identiteit van de man, wanneer hij aankomt en zijn verblijfplaats. België heeft alle maatregelen genomen om zijn veiligheid te verzekeren, en om de openbare orde te garanderen, stelde de woordvoerder.

Volgens Belgische kranten gaat het om Aziz Halil Mohammad Abayat Joubran, een 32-jarig lid van de verzetsbeweging Hamas. Hij zou lokaal bevelhebber van Hamas in Bethlehem zijn en een specialist in explosieven. Dankzij een baan als apotheker had hij toegang tot chemische producten. De Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Brussel ontkent een en ander.

De dertien Palestijnen hielden zich voor hun uitwijzing naar Cyprus meer dan een maand schuil in de Geboortekerk in Bethlehem, samen met 200 burgers en geestelijken. Israël wilde de militanten berechten wegens terrorisme. Na internationale bemiddeling maakte Israël een einde aan de belegering van de Geboortekerk en werden de dertien overgebracht naar het eiland in de Middellandse Zee.

Josep Piqué, de minister van Buitenlandse Zaken van EU-voorzitter Spanje, is blij met de rol die Europa door het opnemen van de bannelingen heeft gespeeld in de verlichting van de spanningen in het Midden-Oosten. Hij zei wel teleurgesteld te zijn dat sommige landen niet hun deel van de verantwoordelijkheid hadden genomen. Piqué ontkende echter dat het gekibbel over wie de militanten zou opnemen, scheuringen in Europa over het Midden-Oosten heeft veroorzaakt.

Het verblijf van de Palestijnen in de Europese landen geldt voor uiterlijk een jaar. De Palestijnse vertegenwoordiger in Athene Abdallah Abdallah zei tegen de pers dat hun veiligheid een grote zorg is. „Zoals u weet heeft de Israëlische Mossad (geheime dienst) in tal van landen Palestijnen vermoord”, aldus Abdallah. „We willen benadrukken dat de dertien nergens van zijn beschuldigd en dat ze niet gearresteerd zijn.”

De Palestijnen mogen niet vrij reizen naar andere EU-lidstaten. Als Israël om de uitlevering van een van hen vraagt, zal het betrokken EU-land de overige lidstaten uitvoerig moeten raadplegen. Europese autoriteiten zeggen echter van minister Peres van Buitenlandse Zaken de verzekering te hebben gekregen dat Israël er niet om zal vragen. De bedoeling is dat de Palestijnen in de EU met hun gezinnen worden herenigd. De leider van de groep heeft laten weten dat de betrokken EU-landen niet bang hoeven te zijn voor hun aanwezigheid en dat de groep zich aan de wet zal houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer