Jakarta sluit rebellen uit bij verkiezingen
De Indonesische regering blijft onveranderd vasthouden aan de eis dat de Beweging Vrij Atjeh (GAM) niet mee kan doen met lokale verkiezingen in de opstandige provincie.
Jakarta dreigt daardoor een spaak in het wiel te steken van de onderhandelingen in de Finse hoofdstad Helsinki die een einde moeten maken aan het zich al dertig jaar voortslepende conflict in het gebied.
De rebellenbeweging GAM gaf eerder deze week opnieuw te kennen bereid te zijn af te zien van de eis tot onafhankelijkheid van Atjeh. Wel wil de beweging in ruil daarvoor meedoen aan lokale verkiezingen. Jakarta wijst deze eis af met als argument dat een dergelijke stap in strijd zou zijn met de Indonesische verkiezingswetten. De minister van Binnenlandse Veiligheid, Widodo Adi Sutjipto, verdedigde woensdag het standpunt van de regering ten overstaan van journalisten.
„Ik denk dat de houding van de regering duidelijk is dat er niet tegemoet kan worden gekomen aan een lokale partij vanwege de bestaande regels ten aanzien van politieke partijen en die de basis vormen van het nationale politieke systeem”, aldus Widodo. Volgens de Indonesische wet mogen partijen alleen meedoen aan verkiezingen als ze een hoofdkwartier in Jakarta hebben en partijafdelingen hebben in meer dan helft van de 33 Indonesische provincies.
Na de val van de Indonesische dictator Suharto in 1998 werd begonnen met vredesonderhandelingen tussen de regering en de GAM. Het verdrag dat in 2002 werd bereikt, viel echter na een halfjaar uiteen toen het Indonesische leger onderhandelaars van de rebellen gevangenzette, buitenlandse waarnemers de provincie uitzette en de strijd hervatte. Mensenrechtengroeperingen hebben het leger regelmatig beschuldigd van verkrachting, marteling, ontvoering en het collectief straffen van burgers.
De tsunamiramp, waarbij in Atjeh meer dan 130.000 mensen omkwamen, had het effect dat de onderhandelingen weer werden hervat. De belangrijkste bemiddelaar is de voormalige Finse president Martti Ahtisaari.