Spanje wil kloneren wettelijk toestaan
De Spaanse regering is van plan therapeutisch klonen wettelijk toe te staan. Dat heeft de minister van Volksgezondheid maandag gezegd.
Minister Elena Salgado voegde eraan toe dat deze beslissing een nieuwe botsing tussen de regerende socialistische partij en de Rooms-Katholieke Kerk waarschijnlijk maakt.
In een interview in de krant El Mundo zei ze dat de wet volgend jaar van kracht wordt. „De kerk is altijd tegen de voortgang van de wetenschap geweest, maar gelukkig is de wetenschap voortgegaan in de vooruitgang. En dankzij dat leven we nu in betere omstandigheden”, aldus minister Salgado.
Therapeutisch klonen omvat het laten ontstaan van embryo’s als een bron voor stamcellen, waarmee bepaalde ziekten kunnen worden behandeld. Deze vorm van klonen is omstreden omdat de vruchten later worden afgedankt.
Regeringen van landen als Groot-Brittannië, België, Singapore en China zeggen dat de techniek hoop biedt voor suiker- en alzheimerpatiënten.
Maar zowel het Vaticaan als de Amerikaanse regering-Bush en de wereldwijde antiabortusbeweging brengen naar voren dat het gaat om het nemen van menselijk leven.
De minister zei dat de regering het klonen daarom aan strenge voorwaarden zou binden. „Als we spreken over therapeutisch klonen, moet duidelijk zijn dat reproductief klonen absoluut verboden is, en dat is een grens die nooit zal worden gepasseerd”, aldus de minister.
De Spaanse regering heeft al voor meer problemen met de traditionele rooms-katholieke moraal gezorgd. Maandag is het eerste homohuwelijk gesloten. En in de afgelopen weken is ook de echtscheidingswet versoepeld.
Vrijwel alle Spanjaarden zitten in de kaartenbak van de Rooms-Katholieke Kerk. In de praktijk overheerst echter een liberale ethiek.